Ten huize van … Open VLD (4)

Vandaag kijkt Open VLD vooruit naar de drie laatste jaren van de bestuursperiode en de verkiezingen van 2018.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Walter Van Hofstraeten en ondervoorzitter Hilde Huygen.

Wat mogen we de komende jaren nog verwachten in de Zoerselse politiek?

Van Hofstraeten: “Dat is meer een vraag voor de meerderheidspartijen, denk ik, tenminste als ze nog met elkaar spreken momenteel.”

Wat zijn volgens uw partij de belangrijkste dossiers die nog voor ons liggen?

Foto 7-01-16 20 40 23.jpgVan Hofstraeten: “PPS Halle. Het ziet er ook naar uit dat dit nog in deze legislatuur gerealiseerd zal worden. De subsidie van de school zal doorslaggevend zijn voor de timing en de invulling van de rest. Geeft de Vlaamse regering prioriteit aan een schooltje in Halle terwijl er enorme capaciteitsproblemen zijn in grote steden? We zullen zien.
Wij willen dat de nieuwe school ook openstaat voor andere initiatieven. Zo hebben we het altijd al een verspilling gevonden om de kinderopvang op een andere manier in te richten dan op een schoolsite. We zijn voor de ondersteuning van werkende mensen en het zou de efficiëntie voor hen alleen maar ten goede kunnen komen. Hopelijk wordt dit in het nieuwe plan mee opgenomen.
Ook ontspanningsruimten en de sportinfrastructuur van de school moet maximaal opengesteld worden voor anderen. Elke euro kun je immers maar één keer uitgeven.
De private woningbouw die bij in PPS Halle zit, is er om het plaatje voor de gemeente te laten kloppen, want anders moet de gemeente zelf opdraaien voor alle investeringen, met uitzondering van de subsidies voor de school zelf. Toch zal de gemeente een evenwicht moeten vinden tussen het toestaan van een groot aantal woonentiteiten en de grenzen van de stedenbouwkundige voorschriften. Open VLD is voorstander van groepswoningbouwprojecten zoals aan de Zandstraat in Zoersel. Dat zou ideaal zijn in PPS Halle. Ze hebben een klassieke huisstijl aan de buitenkant, maar worden toch maximaal ingevuld met woonentiteiten. In de jaren 70 werd er een enorme verkavelingspolitiek gevoerd en zijn er heel wat mensen bijgekomen in onze gemeente. Deze wilden allemaal een huis met een tuin. Ondertussen zijn deze mensen 65-plussers en zoeken ze een kleinere, meer centraal gelegen woning nu de kinderen de deur uit zijn. Of er ook ruimte gaat zijn voor sociale woningen in PPS Halle betwijfel ik omdat dat moeilijk is in een PPS-constructie.
Naast de school in Halle is ook de inplanting van de nieuwe technische dienst een belangrijk dossier. Waar gaat die komen? Ook in de Achterstraat? Het bestuur zal goed moeten afwegen wat haalbaar en betaalbaar is.”

Welke uitdagingen liggen er nog voor ons?

Van Hofstraeten: “De erfenis van het verleden vraagt slimme oplossingen. Neem nu de grote villagronden die verspreid in onze gemeente voorkomen. De villa’s staan te koop, maar geraken niet meer verkocht. De huizen zijn te duur en jonge mensen zijn niet geïnteresseerd in zulke grote percelen. Hoe gaat we hier in de toekomst mee om qua ruimtelijke ordening?
Op financieel vlak stellen we ons de vraag hoe we ons hoofd boven water zullen houden als de eenmalige meevallers wegvallen. Er zal immers steeds meer geld nodig zijn. Voor ons moet het kerntakendebat daarom nog strikter gevoerd worden. We moeten steeds nadenken of bepaalde taken niet beter afgestoten of geprivatiseerd kunnen worden, het beheer van zalen bijvoorbeeld.
Ook de ondersteuning van de middenstand is voor ons als liberale partij belangrijk. Zo hebben we aan de meerderheid reeds voorgesteld om nieuwe middenstanders de eerste jaren vrij te stellen van onroerende voorheffing om de kosten voor de beginnende zelfstandigen te drukken. De meerderheid ging het bekijken, maar we hebben er sindsdien niets meer van gehoord. Uiteraard zullen we dit blijven opvolgen.”

Wanneer zal uw partij tevreden zijn op verkiezingsavond?

Van Hofstraeten: “Dat we zo sterk erop vooruit gaan dat we op z’n minst op de wip kunnen zitten tussen de twee grote partijen. Dan kunnen we wegen op de onderhandelingen en op het beleid. CD&V heeft ons al twee keer laten staan, N-VA één keer. Vier zetels zou mooi zijn voor ons, al blijft alles natuurlijk ook afhankelijk van wat er nationaal gebeurt. Het is in elk geval onze ambitie om mee te besturen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s