Winterwandeling CD&V (22 januari 2017) – Politiek & Perceptie

Een week geleden vond de receptie van Heerlijk Zoersel plaats. De partij van Jos Vekemans is vanmorgen ruim vertegenwoordigd op de nieuwjaarsactiviteit van CD&V. We tellen minstens 10 wandelaars die er achteraf ook een gezellige boel van maken tijdens het middageten.

Jurgen Joossens en Walter Van Hofstraeten wandelen dan wel niet mee, ze zijn wel present voor de Breughelmaaltijd.

De grote afwezige is coalitiepartner N-VA. De reden kunnen we vermoeden: de grote coalitiebroer heeft deze namiddag zelf een nieuwjaarsreceptie in Zoersel. Maar dat er niemand nog maar even langskomt, vinden we vreemd.

Waarom beide partijen overlappend een activiteit organiseren op dezelfde dag in dezelfde deelgemeente, vragen we ons ook af. Slecht afgesproken, of gewoon niet?

foto-22-01-17-12-33-55CD&V-voorzitter Wens wenst iedereen van harte welkom voor het buffet wordt geopend. Hij zegt zijn speech thuis vergeten te zijn en belooft het daarom kort te houden. Wat hij zich meent te herinneren van zijn voorbereiding is dat zijn speech ging over ‘koude en warmte’. Koude waar je je op kunt kleden en ‘de warmte die hier binnen zit’: mensen die zich inzetten voor de inwoners van Zoersel, voor de verenigingen. Want daar staat CD&V voor, volgens de voorzitter. En we mogen volgens hem op onze twee oren slapen: het ontslag van Bart Sebreghts als schepen betekent niet dat CD&V er minder voor zal gaan. De twee andere schepenen in het college nemen zijn taken over en zullen zich er niet minder inzetten.

Boodschap aan de voorzitter: breng volgende keer je ‘speechbriefje’ mee om toch enige inhoud te brengen, want hier heeft niemand wat aan, behalve dan aan zijn laatste woorden: ‘smakelijk, iedereen!’

Na het eten neemt OCMW-voorzitter Katrien Schryvers het woord. Schryvers heeft geen vooraf uitgeschreven speech nodig. Ze is al zolang bezig met de lokale en de nationale politiek dat je haar onvoorbereid een volledige namiddag kunt laten speechen.
Ze spreekt haar hoop uit dat iedereen met open blik naar het nieuwe jaar zal kijken en niet met angst.

In Zoersel wil ze verder werken aan een ‘zinderende’ (bruisende) en ‘zorgzame’ gemeente.

Bruisend staat volgens Schryvers voor mensen aangenaam laten samenleven en kansen creëren om elkaar te ontmoeten. Dat kan door leefbare dorpskernen, buurtbabbels, het stimuleren van buurtcomités, enz. om te vermijden dat mensen opgesloten blijven achter de muren van hun huis.

foto-22-01-17-13-33-34-1Schryvers wil dit doortrekken in alle projecten die in de gemeente worden opgezet. Zo biedt de nieuwe school en ruimer gezien PPS Halle volgens haar een kans om een bruisende dorpskern te creëren, met een open school waar de leefgemeenschap in thuis is. Ze wil verenigingen ondersteunen om mensen samen te laten sporten en te laten genieten van cultuur.

Het zorgzame dat Zoersel kenmerkt, is volgens de OCMW-voorzitter niet nieuw. Zoersel heeft een historiek van grote zorgvoorzieningen. En op die koers wil Schryvers verder gaan. Ze haalt de sociale kruidenier als een van de meest recente voorbeelden aan. Na drie maanden is deze niet meer weg te denken en zijn er 30 vrijwilligers aan de slag.

“We kunnen dit alleen door samen te werken”, meent Schryvers. Samen met de zorgvoorzieningen wil ze een meerjarenvisie uitwerken: wat is er nodig de komende 20 jaar in Zoersel en hoe kunnen we dit samen invullen? Ze wil ook de verenigingen (sport, cultuur, …) blijven betrekken net als àlle inwoners. Zoersel heeft daar volgens Schryvers immers een lange traditie in. Opvallend: Katrien Schryvers, die vroeger menigmaal lijnrecht tegenover DDV’er Stan Bartholomeeussen stond, looft nu expliciet zijn baanbrekend werk hierin. “Stan zette het communicatiebeleid van de gemeente op poten en creëerde verschillende manieren waarop burgers en verenigingen met het bestuur in dialoog konden gaan.” Hierop is volgens Schryvers de daaropvolgende legislaturen verder gebouwd. “Het aanvoelen bij de burger hierover is nu minder, en wij betreuren dat. Daarom doen we het zelf via wijkbevragingen. We willen ook weten wat er leeft bij individuen die niet in verenigingen zitten en ook luisteren naar mensen voor projecten als PPS Halle om ervoor te zorgen dat we zo’n projecten op maat van onze gemeente, dorpskernen en inwoners kunnen houden.”

CD&V Zoersel kampt met een geweldig groot probleem en dat ligt maar ten dele aan de lokale afdeling zelf.

In 2012 werd N-VA in Zoersel in één klap de grootste partij. Een overwinning die de afdeling grotendeels te danken had aan Bart de Wever. Op dit moment blijven De Wever en zijn partij goed scoren in de peilingen, terwijl de klassieke drie traditionele partijen erop achteruit gaan. Peilingen zijn uiteraard maar peilingen, maar er is wel een zeer duidelijke trend merkbaar en die is niet goed voor CD&V.

Tel daarbij dat ze lokaal niet uit de verf komen. Katrien Schryvers is nog wel steeds alom tegenwoordig in de lokale pers, zo veel zelfs dat mensen nog steeds denken dat ze de Zoerselse burgermoeder is, maar dat heeft haar in 2012 ook niet geholpen.

Sinds de vorige gemeenteraad is het een publiek geheim dat minstens één CD&V-schepen moeite had met de huidige meerderheid. Uittredend schepen Bart Sebreghts zei toen dat hij ambitie miste, en visie en eensgezindheid. Dat de andere verkozenen des volks er bij CD&V Zoersel niet anders over denken is even goed geweten, maar nooit publiek uitgesproken.

Het verstandshuwelijk heeft nooit gepakt en CD&V zit in de tang. De partij kan haar grotere coalitiepartner moeilijk voortdurend aanvallen. Anderzijds merkt de gemiddelde Zoerselaar weinig verschil met de vorige legislatuur, ook al is de scepter van partij gewisseld. Laat staan dat de Zoerselaar de lokale N-VA-afdeling hiervoor zal afstraffen.

CD&V zou het het liefst zonder N-VA doen, desnoods zelfs met alle andere partijen mee in de meerderheid, behalve Vlaams Belang, maar dat kan niet, want deze alternatieve meerderheid heeft gewoon geen meerderheid.

En wat dan in 2018?

Stel dat de nationale trend zich in Zoersel vertaalt (Groen en Vlaams Belang zitten opnieuw in de lift, CD&V, Open VLD en sp.a verliezen terrein en N-VA blijft min of meer status quo). Dan is bij een status quo van N-VA en één zetel winst door Vlaams Belang opnieuw geen meerderheid zonder N-VA mogelijk.

Niet meer nummer één zijn, doet al vier jaar pijn.
Niet meer in de meerderheid zitten, zal oorlogswonden slaan.

Het is dus alle hens aan dek voor CD&V Zoersel.

One comment

 1. Jos Vekemans · januari 28, 2017

  Heu Tom, H-eerlijk Zoersel gaat deze keer zeker mee doen hoor.
  Wij gaan voor 2 zetels! En wij gaan écht het verschil maken in de huidige impasse.
  Grts,
  Jos Vekemans.
  Voorzitter H-eerlijk Zoersel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s