Ten huize van … Vlaams Belang (4)

Vandaag kijkt Vlaams Belang vooruit naar de drie laatste jaren van de bestuursperiode en de verkiezingen van 2018.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Jos Van Dongen en gemeenteraadslid Stan Meeussen van Vlaams Belang.

Wat mogen we de komende jaren nog verwachten in de Zoerselse politiek?

Foto 27-12-15 14 20 28Van Dongen: “Ofwel kabbelt de meerderheid verder, ofwel komt het tot een breuk tussen de meerderheidspartijen. Een nieuwe meerderheid met de CD&V als kern is alleen mogelijk als CD&V de volledige oppositie, inclusief Vlaams Belang mee aan boord neemt. En ook de N-VA zou eigenlijk alleen maar een alternatieve meerderheid kunnen vormen met de Open VLD en het Vlaams Belang, maar dat zie ik ook nog niet direct gebeuren.” (Deze laatste veronderstelling klopt niet helemaal. Indien N-VA en Open VLD voor een alternatieve meerderheid zouden gaan, heeft de nieuwe bestuursploeg een nipte meerderheid van een zetel, ook zonder Vlaams Belang, nvdr)

Wat zijn volgens uw partij de belangrijkste dossiers die nog voor ons liggen?

Van Dongen: “PPS Halle met de bouw van de nieuwe school, de herbestemming van de gronden aan de Lindedreef, enz. We geloven sterk in een brede school waar ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden dan alleen schoolactiviteiten, ook buiten de schooluren. Voor ons zou het logisch zijn dat het alternatief voor de parochiezaal (die zal verdwijnen in de Lindedreef) ook op deze site komt. PPS Halle wordt zeker nog in deze legislatuur opgestart. Daar mag je zeker van zijn.”

Meeussen: “Ook de bibliotheek in Sint-Antonius is voor ons een belangrijk dossier. Komt er een nieuwbouw op dezelfde locatie, verhuist ze naar de Achterstraat of wordt ze gewoon afgeschaft? Volgens de Vlaamse regering moet immers niet meer elke deelgemeente over een eigen bibliotheek beschikken. Voor ons is het duidelijk: het best komt er een nieuwbouw op dezelfde locatie omdat deze de omliggende scholen het beste kan bedienen. Als bouwpromotoren vrij spel krijgen, zullen er al gauw appartementen komen op de plaats van de huidige bibliotheek. De alternatieve locatie aan de Achterstraat zou dus wel eens het plan B met het meeste kans op slagen kunnen worden. Afschaffen is voor ons in elk geval geen optie.”

Welke uitdagingen liggen er nog voor ons?

Meeussen: “Het leefbaar houden van de dorpskernen en het vrijwaren van de open ruimte, is de grootste uitdaging voor een landelijke gemeente als Zoersel waar in het verleden redelijk wat verkeerde keuzes zijn gemaakt en waar we momenteel geen beterschap merken op dat vlak. De problematiek van de rooilijnen hebben we eerder al uitgelegd. Ook de weekendzones waar permanent verblijf niet toegelaten is, worden steeds beter uitgerust. En er wordt niet opgetreden tegen mensen die er permanent verblijven.”

Van Dongen: “Anderzijds Stan, kan de gemeente er niets aan doen, tenzij ze een RUP maken. Nu kan ze alleen overtredingen laten vaststellen.
De ring rond Zoersel is ook nog een dossier dat blijft sudderen, maar ik acht de kans klein dat er effectief nog in deze legislatuur aan begonnen wordt.”

Wanneer zal uw partij tevreden zijn op verkiezingsavond?

Van Dongen: “Als we terug met vier zetelen in de gemeenteraad.”

Meeussen: “Dat kan alleen als we ook meer jonge mensen kunnen aantrekken. De agenda van jonge mensen zit echter meestal zo vol met werk, hobby’s, kinderen en vele nieuwe afleidingen die er bij zijn gekomen, dat een engagement voor een politieke partij niet evident is. Bijkomend blijft het een probleem dat ze Vlaams Belang nog altijd zien als een extreme en racistische partij. Het tegendeel is waar. Kijk maar naar de gemeenteraad van Malle waar Pieter van Boxel zeer constructieve bijdragen levert. Als we een racistische partij zouden zijn, waarom zou dan iemand met Indonesische roots voor Vlaams Belang zetelen in de gemeenteraad?
Jonge mensen die zich voor ons engageren en bijvoorbeeld op dat moment solliciteren, krijgen nog steeds om die reden het deksel op de neus en dat schrikt natuurlijk af.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s