Ten huize van … CD&V (4)

Vandaag kijkt CD&V vooruit naar de drie laatste jaren van de bestuursperiode en de verkiezingen van 2018.

DeZoerselaar heeft een gesprek met OCMW-voorzitter Katrien Schryvers en fractieleider Roel van Elsacker.

Wat mogen we de komende jaren nog verwachten in de Zoerselse politiek?

Foto 14-01-16 20 42 07 (1)Schryvers: “Hoe fracties en partijen gaan evolueren, is koffiedik kijken. Ik doe daar ook niet graag uitspraken over. Ik denk dat binnen CD&V onze jongeren zich wel steeds meer zullen laten gelden.
Ik hoop in elk geval dat we voor zover als mogelijk ons bestuursakkoord kunnen uitvoeren.”

Van Elsacker: “In de laatste twee jaar van de bestuursperiode zal onze partij het met een schepen minder moeten doen. Dat gaat de inzet van onze schepenen niet verminderen, wel integendeel.”

Schryvers: “De Zoerselaar moet kunnen verwachten dat het bestuur voor hem werkt. Wij willen hier vanuit CD&V in elk geval alles aan doen.”

Van Elsacker: “We willen ook dicht bij de burger blijven staan. Zo organiseren we vanaf dit weekend wijkbevragingen in alle deelgemeenten.”

Schryvers: “We vragen bewust buiten de verkiezingsperiode aan de burger wat hij van de voorbije drie jaar vond en wat hij van de komende drie jaar verwacht.”

Wat zijn volgens uw partij de belangrijkste dossiers die nog voor ons liggen?

Van Elsacker: “PPS Halle en PPS Zoersel. PPS Halle bijvoorbeeld is veel ruimer dan alleen de school.”

Schryvers: “We hebben veel geleerd van het project Bethaniënhuis om dingen in een groter geheel te zien.
Persoonlijk ben ik nog altijd blij dat we in Halle destijds de schoolfusie hebben kunnen realiseren. Anders was er mogelijk geen school in Halle meer geweest. De twee scholen liepen begin jaren 2000 zo achteruit in leerlingenaantallen dat bijna alleen nog de optie van graadklassen overbleef. We hebben toen iedereen samen gebracht en we zijn er uit geraakt. Halle was de eerste fusie ooit van een vrije school en een gemeenteschool die daarna als gemeenteschool is verder gegaan.
Redelijk snel na de fusie hebben we subsidieaanvragen ingediend voor de bouw van een nieuwe school, twee zelfs. Eén via het subsidietraject ‘Scholen voor morgen’ en een via het reguliere subsidietraject. We hebben in de loop der jaren zelf de keuze gemaakt om uit het eerste traject te stappen omdat in dat geval geen sprake kon zijn van een brede school die multifunctioneel kon worden ingezet met bijvoorbeeld een geïntegreerde kinderopvang.
We mikken nog steeds op een oplevering van de school tegen het einde van de legislatuur. De bouw start volgend jaar met maar liefst 5,2 miljoen subsidies.
PPS Zoersel is er natuurlijk ook nog. En ook daar is er nog werk. We moeten een alternatief zoeken voor verenigingen die nu gebruik maken van het Zonneputteke en voor de technische dienst. En uiteraard moet ook de herinrichting van de dorpskern nog aangepakt worden als de omleidingsweg er ligt. Voorlopig zijn de onteigeningen nog steeds voorzien in 2017. De procedures hebben we echter niet in de hand.”

Welke uitdagingen liggen er nog voor ons?

Schryvers: “Als je het over uitdagingen hebt, moet je sowieso verder kijken dan de eerstkomende drie jaar. Ik zie er wel enkele.
Zorg en welzijn bijvoorbeeld. Zoersel vergrijst heel sterk; we moeten hier samen met Vlaanderen een antwoord op bieden. Met het zorgstrategisch plan proberen we iedereen die met zorg te maken heeft te laten samenwerken. De uitdagingen zijn immers enorm.
Een andere uitdaging is dat we ons dorp een dorp willen laten blijven. Mensen moeten elkaar blijven kennen. Daarom vinden we wijkraden, buurtbabbels en andere buurtinitiatieven zo belangrijk. We zouden ook graag terug het wijkoverleg inrichten zoals in de vorige legislatuur, net als het onthaal van nieuwe inwoners.
Mobiliteit en verkeersveiligheid is nog een immense uitdaging. Hopelijk slaagt men er in Vlaanderen in om een oplossing te vinden voor onze regio. De verkeersproblematiek rond Antwerpen is zeer ernstig. Als we hier niet uit geraken, gaan er steeds meer sluipwegen gebruikt worden en dat is nefast voor de verkeersveiligheid.”

Van Elsacker: “Voor veiligheid is het ook belangrijk dat we voldoende in de pap te brokken blijven hebben. We betalen veel voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden maar of we er meer resultaat en service door hebben, is nog maar de vraag.”

Schryvers: “De politie van nu is natuurlijk niet meer te vergelijken met de gemeentepolitie van vroeger. Nu zijn er meer acties mogelijk, maar het nadeel is dat ze vaak veel verder van de bevolking staan en de kostprijs hoger uitvalt.
Een andere uitdaging is onze gemeentelijke organisatie. Gaan we in de toekomst moeten fusioneren? Kunnen we meer samenwerkingsverbanden aangaan om te komen tot meer efficiëntie en expertise, maar tegelijk ook dicht bij de burger blijven?
Ook moeten we vermijden dat onze gemeente op twee snelheden gaat evolueren. Ik vind dat een enorm risico. Er zijn veel mensen in Zoersel die het goed tot zelfs riant hebben, maar vaak ontbreekt het besef dat er veel mensen zijn die het ook moeilijk hebben. Sensibilisering is hier heel belangrijk, vind ik. In het dossier van de asielcrisis zetten wij onze deuren open vanuit een positieve blik. We werken bewust kleinschalig met doel op een zo goed mogelijke integratie. Het vraagt veel inspanningen en we moeten hierover blijven communiceren met de bevolking. Gelukkig zijn er in onze gemeente ook veel vrijwilligers die hier mee hun schouders onder zetten.”

Wanneer zal uw partij tevreden zijn op verkiezingsavond?

Van Elsacker: “We zullen tevreden zijn als in de uitslag te zien is dat we de 6 jaar ervoor hard en goed gewerkt hebben en dat we het hebben kunnen overbrengen naar de bevolking. We willen in elk geval terug vooruit gaan.”

Schryvers: “We hopen dat de kiezer ons DNA herkent in het beleid.”

Van Elsacker: “Onze ploeg staat er en ook onze jeugd gaat ervoor. Dus hopen we op de nodige appreciatie van de kiezer. Iedereen die de vorige keer op ons gestemd heeft, heeft denk ik nu opnieuw reden om op ons te stemmen. Iedereen die we nieuw kunnen overtuigen, is winst.”

Schryvers: “Voor ons is niet alleen de uitslag belangrijk. We willen ook uitdagingen en dossiers blijven omzetten in beleid.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s