Ten huize van … sp.a (3)

Vandaag blikt sp.a terug op de eerste drie jaren van de bestuursperiode.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Marc Somers en OCMW-raadslid Frederika Houwelijckx.

Wat is volgens u het belangrijkste politieke wapenfeit in Zoersel van de voorbije drie jaar?

Foto 8-01-16 20 53 07.jpgSomers: “Zonder twijfel het wegstemmen van de dotatie aan de politiezone. Het is een grondige illustratie van de relatie binnen de meerderheid en het niet functioneren van de burgemeester. Binnen het college waren er afspraken gemaakt over het budget die de burgemeester niet in het politiecollege en op de politieraad heeft gebracht, en dan heeft ze ook nagelaten om de eigen meerderheid hierover tijdig te informeren. Dan heb je maar één felle tussenkomst nodig van een andere burgemeester op de politieraad en het hek is van de dam. Ineens komt er vanalles boven dat de eigen coalitiepartner niet eens weet. Mocht er vooraf open over gecommuniceerd zijn, dan had Roel van Elsacker zijn kritische tussenkomst waarschijnlijk niet gehouden of op z’n minst afgezwakt.
Ook wat er met de villa Markey gebeurt, is eigenlijk onvergeeflijk. De gemeente zou aanspraak maken op de volledige erfenis, inclusief het vastgoed in Antwerpen, als ze de villa van een rijke kunstminnende Zoerselaar een culturele invulling zou geven. De gemeente heeft de erfenis van twee miljoen gewoon ingeschreven in de begroting in de lopende rekening. Wij zouden het geld in een fonds gestoken hebben om er in de toekomst culturele projecten mee te ondersteunen.”

Wat is de belangrijkste realisatie van uw partij de voorbije drie jaar?

Somers: “We zijn een groot aantal bestuursleden kwijt geraakt de laatste jaren. De ondersteuning van bovenuit is ook niet van die aard dat we er veel aan hebben. Veel hebben we dus als kleine oppositiepartij nog niet kunnen doen. Onze eigen partijwerking terug op orde krijgen, is nu onze belangrijkste prioriteit, belangrijker dan veel wind maken en acties voeren. De komende drie jaar moeten we werken aan een deftig programma en een deftige lijst.
We zijn wel trots op wat we bereikt hebben samen met Malle en Zandhoven rond de belbus. De meerderheid wilde de werking van de belbus fors beperken tot instellingen als De Buurt en Monnikenheide. Wij hebben hierover een infoavond georganiseerd waar we ook het beleid op hebben uitgenodigd om zijn visie te komen toelichten. Op die infoavond hebben we ook ons alternatief uit de doeken gedaan dat gebouwd is op een privépartner. Op die infoavond hebben de meerderheden gezegd dat ongeveer alles wat we in ons alternatief hadden voorgesteld min of meer gecoverd is. Binnenkort zullen we zien of we hen mochten geloven of niet. En of we hen achter hun veren moeten zitten of niet.”

Hoe staat Zoersel er nu voor?

Somers: “Zoersel is nog steeds een gezonde gemeente, maar wordt steeds meer een grijze muis in de massa. Er wordt onvoldoende verantwoordelijkheid genomen op lange termijn. Zo komen er o.a. door de PPS’en in Zoersel en Halle een groot aantal extra woongelegenheden bij, maar dan mag je als bestuur de rest niet op zijn beloop laten. De sport- en culturele infrastructuur moet ook volgen. Er moet ook meer geïnvesteerd worden in groene plekken, speeltuintjes, enz.
We zien dat er steeds meer bespaard wordt op dienstverlening en ondersteuning terwijl je tegelijkertijd je bevolkingsaantal wil laten groeien met enkele duizenden koppen met een bovengemiddeld inkomen. Ik vind dat je de gevolgen van de besparingen al serieus begint te zien in de dienstverlening.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s