Vandaag blikt Groen terug op de eerste drie jaren van de bestuursperiode.
DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Marc de Cordt en voorzitter Emery Frijters.
Wat is volgens u het belangrijkste politieke wapenfeit in Zoersel van de voorbije drie jaar?
De Cordt: “Op politiek vlak is het niet overeen komen van en de continue strijd tussen de meerderheidspartijen opvallend. De pijnlijke interventie op de laatste gemeenteraad was dan ook zeker het belangrijkste politieke wapenfeit van de voorbije drie jaar.
In Zoersel is er momenteel sprake van een non-beleid dat op geen enkele manier wereldschokkend is. Wie de politiek een beetje volgt, merkt dat er steeds meer initiatieven van onderuit komen, van mensen die duurzame veranderingen willen. In andere gemeenten pikt het bestuur hierop in en verwerkt men deze initiatieven in een visie op lange termijn, in Zoersel gebeurt dit niet. Onze taak als groene partij is om hier voortdurend de aandacht op te vestigen. Als de gemeente initiatieven van de burger meer zou faciliteren door communicatie, infrastructuur en logistiek ter beschikking te stellen, zouden we veel verder geraken. Alleen ontbreekt het de gemeente aan visie en gezonde goesting om hierin mee te gaan.”
Frijters: “De visie ontbreekt ook op financieel vlak. Er worden geen fundamentele veranderingen doorgevoerd om de financiële structuur van de gemeente terug gezond te krijgen. Nu bestaat het op orde houden van de begroting vooral uit ‘lucky shots’ zoals een occasionele erfenis die de boel recht trekt of de verkoop van gemeentelijk patrimonium. Maar weet dat je dit soort zaken maar één keer kunt doen, eens iets verkocht is, is het ook effectief verkocht en kun je het geen tweede keer verkopen.”
Wat is de belangrijkste realisatie van uw partij de voorbije drie jaar?
De Cordt: “Ik spreek nu in voorwaardelijke wijs, maar als de burgemeestersconvenant ook effectief wordt ondertekend, is dat onze belangrijkste realisatie. Door de ondertekening van deze convenant engageert de gemeente zich om de CO2-uitstoot terug te dringen met minstens 20 procent tegen 2020. Toen we 2 jaar geleden dit punt op de agenda plaatsten, wist niemand waar het over ging, zelfs de burgemeester niet.
Ook infrastructurele zaken zoals de aanpassingen die Groen heeft voorgesteld voor het fietspad aan de Oostmallebaan, mogen we op onze hoed steken. Maar ook hier enige voorzichtigheid: het punt is aanvaard op de gemeenteraad, maar nu moet het natuurlijk nog wel uitgevoerd worden.”
Frijters: “Binnen de partij vind ik vooral de verbreding van onze aandachtspunten belangrijk. We hebben steeds meer aandacht voor topics die buiten de traditionele groene thema’s vallen. Ook nationaal is Groen op dit vlak goed bezig vind ik met een Meyrem Almaci en een Wouter De Vriendt op defensie.”
Hoe staat Zoersel er nu voor?
De Cordt: “Financieel staat Zoersel er tot op heden ok voor, wat anderen er ook over mogen zeggen. We huilen niet mee met de anderen in het bos. Onze schepen voor financiën kan het plaatje nog steeds doen kloppen, wat een verdienste is.
Anderzijds mis ik dynamiek in het bestuur. Toen Groen en sp.a deelnamen aan de vorige legislatuur ervaarde ik dit wel. Er werden punten op de agenda geplaatst die echt vernieuwend waren. De stedenband met Bohicon bijvoorbeeld, een initiatief dat op het conto van Groen te schrijven valt, net als het parkbeheersplan, het tragewegenproject, enz. Een aantal jaren geleden was er duidelijk de wil om iets te realiseren. Die is er nu ogenschijnlijk niet meer. Nu duwt men vooral op de rem in plaats van te schakelen, vanuit de idee dat beleid niets mag kosten.”
Frijters: “Het woonzorgcentrum in Zoersel is nog zo’n realisatie van de vorige ploeg die nu ondenkbaar zou zijn, ook al was dit ook in de vorige legislatuur geen evidentie.”
De Cordt: “Ik vind dat ‘er is geen geld, dus doen we niets’ een gemakkelijkheidsexcuus is. Wie geen geld heeft, is meestal net heel creatief om de touwtjes aaneen te knopen. In alle voorgaande legislaturen hoorde ik steeds de boodschap dat we het na een volgende verkiezing met veel minder zouden moeten doen, maar toch zijn er steeds oplossingen gevonden.”
Frijters: “Dat de gemeente het Lindepaviljoen in Zoersel nu opknapt samen met andere partners, onder andere vanuit de privé is meer uitzondering, dan regel. Ik denk ook dat de gemeente veel meer zou kunnen halen door de subsidiemogelijkheden van hogere overheden beter te gebruiken, bijvoorbeeld voor de aanleg van fietspaden op gewestwegen waar wij de meerderheid op hebben moeten wijzen.”