Ten huize van … Vlaams Belang (3)

Vandaag blikt Vlaams Belang terug op de eerste drie jaren van de bestuursperiode.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Jos Van Dongen en gemeenteraadslid Stan Meeussen van Vlaams Belang.

Wat is volgens u het belangrijkste politieke wapenfeit in Zoersel van de voorbije drie jaar?

Van Dongen: “Zonder twijfel: de meerderheidspartijen die elkaar voortdurend stokken in de wielen steken en zelfs een dolk in elkaars rug planten in het openbaar.”

Foto 27-12-15 14 28 59.jpgMeeussen: “Liesbeth Verstreken is te zacht als burgemeester. Ze zoekt steun, maar krijgt die niet van de CD&V en ook niet altijd binnen haar eigen partij. Op die manier staat ze er eigenlijk alleen voor. Het ligt ook aan de aard van het beestje. Zo’n situatie als op de laatste gemeenteraad: stel dat Katrien in de positie van Verstreken had gezeten, ze zou gebeten hebben naar iedereen en een betoog gehouden hebben waar iedereen stil van geworden zou zijn.”

Van Dongen: “Katrien is echt de dochter van haar vader. En ze wordt dan nog geflankeerd door andere doorgewinterde schepenen als Bart Sebreghts die een pokerface heeft om u tegen te zeggen.”

Meeussen: “Ik denk dat deze coalitie wel had kunnen werken zonder Katrien in het college. Mocht Katrien via het ACW zijn opgeklommen binnen haar partij, dan was ze al lang minister volgens mij. Hoedje af voor Katrien, zelden zo’n bekwaam iemand gezien. Ze steekt ook met kop en schouders boven de burgemeesters van de buurgemeenten uit. Katrien straalt een overschot van zelfvertrouwen uit en blijft ook alom tegenwoordig in de pers. Iemand die de politiek niet zo volgt, zou zweren dat zij nog steeds burgemeester is. Voor haar zijn de verkiezingen reeds begonnen de dag na de vorige verkiezingen. Van Katrien moet onze huidige burgemeester dus niks verwachten. Liesbeth Verstreken heeft pech dat ze talenten als Tom Valgaeren (die startte als voorzitter van de gemeenteraad) en Tania Kohlen is kwijt gespeeld. Of stel dat Paul van Wesenbeeck voor de N-VA was opgekomen of ernaar was overgestapt na de verkiezingen, dan zou hij al lang een van de sterkhouders in het college geweest zijn, of misschien zelfs burgemeester.”

Wat is de belangrijkste realisatie van uw partij de voorbije drie jaar?

Van Dongen: “We zetelen maar met twee raadsleden in de gemeenteraad, maar we staan sterker in onze schoenen dan ooit. De komst van Stan in de raad heeft daar zeker goed aan gedaan.
Door persoonlijke problemen van Walter Vochten (vroegere fractieleider Vlaams Belang) en het overlijden van Hugo Bulckens trekken wij nu de partij. Walter was vaak nog aarzelend in zijn tussenkomsten. Hij ging ook geregeld in op details die meestal op het moment zelf bij hem opborrelden. Onze tussenkomsten zijn nu veel beter voorbereid en gedocumenteerd. We geven meestal een kader van wat er op eerdere gemeenteraden werd beslist of info die voor een dossier belangrijk is om daarna onze visie en ons stemgedrag toe te lichten. Al moet het soms nog wel iets snediger (lacht naar Stan).

Hoe staat Zoersel er nu voor?

Meeussen: “De mobiliteitsdossiers staan stil, net als het verkeer. In Zandhoven zie je dat het bestuur ervoor kiest om stelselmatig de zones met ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ van dit etiket te verlossen en het verkeer door te laten. De weg is er van iedereen. In Zoersel gebeurt dit niet. Als de bevolking en het verkeer stijgen, moet je anticiperen in plaats van niets te doen.”

Van Dongen: “De grootste vraag blijft wat er nog budgettair zal overblijven op het einde van de legislatuur. Het vorige bestuur heeft tegen het einde van haar periode nog snel alle plannen laten goedkeuren. Dus, ook al waren de partijen er niet meer bij in de nieuwe bestuursploeg, de realisatie ervan zou toch gebeuren. En als ze er toch bij waren, zouden ze het probleem wel oplossen als het zich stelde. Nu zijn er zelfs geen toekomstplannen meer.”

Plaats een reactie