Ten huize van … Heerlijk Zoersel (3)

Vandaag blikt Heerlijk Zoersel terug op de eerste drie jaren van de bestuursperiode.

DeZoerselaar heeft een gesprek met partijvoorzitter Jos Vekemans en mede-oprichter Daniël Talpe.


Wat is volgens u het belangrijkste politieke wapenfeit in Zoersel van de voorbije drie jaar?

Vekemans: “Ik kan niet direct iets opnoemen. Sorry.”

Talpe: “Er zijn geen uitschieters. Het is gewoon een verderzetting van het vorige beleid.”


Wat is de belangrijkste realisatie van uw partij de voorbije drie jaar?

Foto 12-01-16 21 46 38.jpgVekemans: “Dat we blijven bestaan zijn en dat we blijven groeien tegen ieders verwachtingen in.
Het enthousiasme van de ploeg is zeer aanstekelijk. We zijn een echt team, hebben geen postjes te verdelen en gunnen elkaar het licht in de ogen. Iedereen helpt waar hij kan helpen met onze activiteiten.”

Talpe: “De benefiet die we hebben opgezet voor ‘Elise en de wetenschap’ bijvoorbeeld. Niet evident om dit als kleine partij te trekken, maar het was voor een goed doel en we steunden er een Zoersels gezin mee. De hele organisatie was kwalitatief goed uitgewerkt en heeft maar liefst 4000 euro opgebracht.”

Vekemans: “Ook voor Nepal wilden we iets doen, maar door een wolkbreuk op de braderij is deze actie letterlijk in het water gevallen.
Of met het nieuwjaarszingen van enkele weken terug waren we de enige Zoerselse partij die iets uitdeelde aan de zangertjes en hun ouders. En daar werd het ons weer duidelijk dat de mensen ons ondertussen echt wel kennen. Ook andere partijen beginnen respect voor ons te krijgen en dat is wederzijds trouwens.”

Talpe: “Toch weten we dat we nu niet in de zetel mogen gaan hangen. We moeten blijven werken.”


Hoe staat Zoersel er nu voor?

Vekemans: “Zoersel heeft het financieel moeilijk, maar is niet alleen hierin. Ook andere gemeenten moeten elke euro enkele keren omdraaien. Projecten worden teruggeschroefd zoals de podiumzaal of de invulling van de huizen voor het Bethaniënhuis. Op zich vind ik dat geen schande, want je moet je aanpassen.
De vraag gaat zijn of we dit alles kunnen blijven trekken zonder belastingsverhoging.

Talpe: “De gemeente moet verenigingen echt wel blijven ondersteunen, ook in moeilijke tijden. Verenigingen zijn te belangrijk om ze te laten liggen. Er zitten steeds heel wat mensen achter die er met hart en ziel voor gaan. Het is een beleid waar een gemeente zich in kan onderscheiden omdat het niet vanuit nationaal wordt gestuurd. Vekemans: “Wij vinden bijvoorbeeld dat elke deelgemeente recht heeft op een zaal die ter beschikking moet staan van verenigingen voor culturele activiteiten en feesten. De kapel is te duur voor verenigingen en leent zich niet voor alle soorten activiteiten. De uitbaters van de kapel willen immers niet dat er mosselsoupers worden gehouden in de kapel, terwijl er een zeer goede keuken in zit. Onze verenigingen kunnen er dus niet terecht.
De ondersteuning van de middenstand vind ik nog zoiets. Rij door alle omliggende gemeenten en kijk naar de sierverlichting die er met de kerstdagen hangt. Dat ziet er mooi uit. In Zoersel hangen er een aantal lichttakken aan palen langs de weg. We vinden dat de gemeente samen met de middenstand onze straten meer uitstraling moet geven.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s