Nieuwjaarsreceptie Heerlijk Zoersel (15 jan 17) – Politiek & perceptie

We zijn twee jaar voor de lokale verkiezingen. Niemand had het Jos en de zijnen aangegeven dat ze het donkere dal tussen twee verkiezingen zouden overleven, maar Heerlijk Zoersel bestaat nog steeds en blijft investeren in het verbreden van haar achterban.

 

Grotere partijen zoals Vlaams Belang en Open VLD doen geen nieuwjaarsreceptie meer. En ook bij éénmanspartij SP.a blijft het op dit vlak stil.

Toch mag de grootte van de fractie geen belemmering zijn om je te presenteren als partij. Heerlijk Zoersel is zelfs een nulmanspartij, toch wat het aantal verkozenen betreft in de gemeenteraad.

Desondanks ontbreekt het de lokale partij niet aan ambitie. Ze willen het liefst apart opkomen, maar sluiten een samengaan met anderen ook niet van in het begin uit. Eén voorwaarde kunnen de andere partijen alvast in hun oren knopen: Jos wil met de naam Heerlijk Zoersel naar de verkiezingen gaan, dus de naam zal hoe dan ook op het stemschermpje moeten verschijnen.

Dat de partij de voorbije maanden en zelfs jaren geconsulteerd werd door andere Zoerselse partijen is geen geheim. De openheid en de flexibiliteit die een lijst als Heerlijk Zoersel biedt, geeft potentieel. Dat de partij nog geen uitgesproken programma heeft, kan alleen maar in het voordeel spelen.

Jos Vekemans spreekt zijn genodigden toe van achter een spreekgestoelte. Hij verklapt dat hij de afgelopen week ziek is geweest. Daarom zal zijn speech maar 19 in plaats van 20 bladzijden tellen, zegt hij met een kwinkslag.

De voorzitter verwijst eerst naar het dodelijke jaar 2016: een jaar voor terreur, onschuldige burgers die gedood werden en een toenemend gevoel van machteloosheid om hieraan te verhelpen. Het stemt hem triest.

Hij ervaart ook dat de onverdraagzaamheid is gestegen. Niet alleen op sociale media maar ook in Zoersel. Vekemans getuigt over een burenconflict waarin hij het afgelopen jaar bemiddeld had als een soort van Rijdende Rechter. Een vrouw wilde ponylessen organiseren voor enkele kinderen. Twee buren legden echter klacht neer voor geluidshinder. De paarden zorgden ook voor stank en de ponylessen voor bijkomend verkeer. Het duurde niet lang voor enkele tientallen buurtbewoners een petitie hadden getekend.

Heerlijk Zoersel is een lokale partij en dat is volgens Vekemans belangrijk om dicht bij de burger te staan. En volgens Vekemans is de burger de huidige meerderheid stilaan beu. “Deze meerderheid pakt de dingen niet goed aan”, gaat hij verder. Het park is een slagveld geworden waarvan één deel onder water staat waardoor er geen parkavonden meer kunnen plaatsvinden en een ander deel is kaal gekapt onder de noemer van ‘parkbeheer’. Vekemans hekelt ook de ‘verkoop’ van het kasteel waar, tot er een kandidaat gevonden wordt, een Nederlands koppel woont om leegstand te vermijden. Het gevolg is dat er in het weekend wagens met buitenlandse nummerplaten naar fuiven komen in ‘ons kasteel’ met zeer luide muziek. “En dat terwijl organisatoren als Luc Vandenplas zich wel aan strenge regels moeten houden.” Volgens bronnen zouden er reeds diepe groeven getrokken zijn in het parket van het waardevolle pand door het voortdurend verplaatsen van de inboedel en er zouden in heel wat ruimtes ook gewoon matrassen op de vloer liggen.

De meerderheid ontloopt hierin haar verantwoordelijk, dixit Vekemans.

Jos Vekemans hekelt ook de blijvende spanningen tussen CD&V en N-VA. Hij verwijst naar de laatste gemeenteraad waarop Bart Sebreghts zetelde als schepen. Op die gemeenteraad verliet Sebreghts zonder verwittiging vroegtijdig de raad nog voor alle punten besproken waren. Volgens Vekemans wilde hij zo Liesbeth Verstreken en co in verlegenheid brengen. Blijkbaar had ze een speech voorbereid voor de ontslagnemende schepen, maar daar bedankte de nieuwe CEO van Van Pelt dus feestelijk voor.

De aangekondigde huis-aan-huis-bezoeken van CD&V kunnen ook maar weinig sympathie opwekken bij Vekemans die het vreemd vindt dat een meerderheid na 4 jaar bestuur zijn oor te luister moet leggen bij de bevolking om te weten wat er leeft.

Vekemans concludeert: heb je problemen, kom er dan mee naar ons. “Wij pakken ze aan, zijn deskundig en discreet.”

Ook al heeft Heerlijk Zoersel nog geen inspraak op politiek vlak, Vekemans meent wel dat zijn partij een stempel drukt op het beleid en de gemeenschap. Zo wordt de kiosk op het dorpsplein van Halle eindelijk aangepakt, na veelvuldige vragen vanuit zijn partij. En ook voor het onderhoud van de wegen wordt 150.000 euro extra uitgetrokken. Met de ombudsdienst van Heerlijk Zoersel heeft Vekemans naar eigen zeggen meer dan 20 mensen geholpen met problemen en burengeschillen.

Nieuwe programmapunten of voorstellen krijgen we echter niet te horen. Volgens Vekemans wil hij nu nog niet alles op straat gooien, nog voor de campagne begonnen is.

Op zich begrijpelijk qua standpunt, anderzijds wachten we nu toch al lang op een begin van een programma dat de partij moet typeren dat verder gaat dan enkele losse voorstellen.

Het maakt van Heerlijk Zoersel momenteel een passe-partout-partij die in ongeveer elke constellatie zou kunnen aarden zolang er geen persoonlijke vetes spelen zoals voorheen met oud-burgemeester Stan Bartholomeeussen.

Uitgesproken programmapunten verzwakken mogelijk deze comfortabele positie, maar burgers moeten ook wel een idee hebben wat ze krijgen als ze voor een partij als Heerlijk Zoersel kiezen.

Heerlijk Zoersel als cement of bemiddelaar in een coalitie, lijkt ons niet voldoende.

Vekemans rondt bijna af met een oproep: “Wij kunnen op 14 oktober 2018 echt het verschil maken. Wie interesse heeft om mee te werken aan ons project is van harte welkom.”

Even na de speech van de voorzitter die eindigt met een gemeende dankjewel aan zijn ploeg en het in de bloemen zetten van Jacqueline, een van de sterkhouders van de partij, komen ook verschillende CD&V- en N-VA-politici de zaal binnen. Ze waren verontschuldigd omwille van de uitreiking van de cultuurprijs aan de Jeugdherberg van Zoersel, maar komen toch nog met Jos het nieuwe jaar inklinken. Naast enkele raadsleden van de meerderheid waren ook vertegenwoordigers van Vlaams Belang en de voorzitter van Open VLD Zoersel aanwezig. Groen was bij monde van voorzitter Frijters verontschuldigd en raadslid Marc Somers van SP.a die we na de receptie al wandelend met de kinderen tegen kwamen in het park was een beetje verwonderd dat de receptie vandaag was. “Als ik dat had geweten, was ik wel in Zoerselbos gaan wandelen”, concludeerde Somers.

Er zijn verschillen, beste lezers, tussen éénmanspartijen en nulmanspartijen, dat is duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s