Bartholomeeussen ere-burgemeester

foto-27-09-16-22-01-10Na 34 jaar nam Stan Bartholomeeussen gisteravond afscheid van de gemeentepolitiek. In zijn afscheidsspeech haalde hij herinneringen op aan zijn rijk gevulde carrière. 34 is lang, zo stelde het liberale kopstuk vast.

Zo bestelde hij in zijn eerste legislatuur de eerste fax voor de gemeente en stond hij mee aan de wieg van de uitbreiding van de school van Halle eind jaren 80, een school die ondertussen vervangen wordt door een gloednieuwe school- en sportinfrastructuur. Stan was ook een van de bezielers van Eurozoersel, het Lindepaviljoen en de Zoezel.

De oud-burgemeester gaf drie redenen waarom hij er nu een eindstreep onder trekt. Eind 2015 werd Bartholomeeussen voorzitter van Plan België. Hoewel het nergens in de statuten staat, vindt hij beter om dit niet te combineren met een politiek mandaat. Daarnaast kondigde hij ook aan dat de komende weken in het teken zouden staan van bestuursverkiezingen om het bestuur van Open VLD Zoersel samen te stellen. Volgens Bartholomeeussen is het tijd voor een verjongingskuur. Tot slot is er ook een persoonlijke reden: Stan wil graag meer tijd voor zichzelf en zijn gezin en kijkt uit naar langere verblijven in zijn geliefde Andalusië.

Na een lang en oprecht applaus vanop de banken van de meerderheid en de oppositie nam Katrien Schryvers het woord. Met het vertrek van Stan verdwijnt de laatste politicus uit de periode 83-88 van het toneel. Het maakt Katrien Schryvers tot de ouderdomsdeken in Zoersel en dat stemt haar tot nadenken.

Schryvers bedankte Stan uitvoerig voor zijn inzet voor Zoersel en de Zoerselaars. Volgens de huidige OCMW-voorzitter bracht Stan met zijn DDV (De DorpsVernieuwing) heel veel frisse ideeën in de lokale politiek. Zo was communicatie en inspraak een van de speerpunten van DDV. De GGD (de voorganger van ZoerselMagazine) werd toen opgestart, de kantooruren van de politie (8 uur ’s ochtends tot 17 uur ’s avonds) werden uitgebreid naar een 24-uur permanentie en een samenwerking met de gemeente Schilde werd opgezet.

Schryvers haalde naast de initiatieven die Bartholomeeussen zelf had opgesomd ook de rol van Stan in de ontwikkelingssamenwerking aan die uiteindelijk leidde tot de stedenband met Bohicon. Ze haalde ook fijne herinneringen op aan de eerste reizen naar Crucea, het eerste Kerstspel op Einhoven en hun inzet voor de Bijl.

De oud-burgemeester had het in haar speech ook over de rivaliteit tussen beide kopstukken. Volgens Schryvers is rivaliteit in de politiek normaal, maar er was ook veel respect.

Vanuit de CD&V fractie werd Bartholomeeussen bedankt met enkele attenties, o.a. een cadeaupakket Westmalle.

 

Daarop nam Liesbeth Verstreken het woord namens het bestuur. Verstrekens historiek met Stan gaat een stuk minder lang terug dan die van Schryvers en haar speech was dus een stuk korter.

 

Ze benadrukte zijn belangrijke rol als uitdager in de oppositie, zijn retorische talenten en de oprechtheid waarmee hij oppositie voerde.

 

Als dank voor zijn jarenlange inzet overhandigde Verstreken een tekening van de Lindeboom in Zoersel.

 

Bartholomeeussen kreeg gisteren de titel van ere-burgemeester van de gemeente Zoersel. In de stemming was er naast de ja-stemmen van de volledige raad slechts één onthouding: die van Bartholomeeussen zelf.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s