Licht uit, zonder gevolgen?

donker

In maart dit jaar trad het lichtplan van de gemeente Zoersel in werking. Tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends wordt sindsdien het merendeel van de straatverlichting gedoofd.

Raadslid Jos van Dongen (Vlaams Belang) vraagt op de gemeenteraad of er naast de besparing die er gerealiseerd is, ook al zicht is op de gevolgen op het vlak van inbraken en verkeersveiligheid.

Burgemeester Liesbeth Verstreken antwoordt dat ze vanochtend nog overleg heeft gehad met de politie. Daaruit bleek dat er begin dit jaar een piek was in de inbraken, maar dat was voor het lichtplan in voege trad. Voorlopig heeft het doven van de lichten nog niet geleid tot meer inbraken. Op het vlak van verkeersveiligheid zijn er nog geen markante cijfers bekend en de details m.b.t. zwakke weggebruikers zijn er ook nog niet.

Raadslid Stan Meeussen (Vlaams Belang) repliceert dat hij persoonlijk al verschillende keren heeft ervaren dat automobilisten hun grootlichten opzetten op niet verlichte straten waardoor je als zwakke weggebruiker verblind wordt. Hij stelt zich de vraag hoe lang het zal duren voor er ongelukken gebeuren als gevolg van het lichtplan.

Meeussen heeft een punt, want zelfs na de evaluatieperiode van het lichtplan blijven er gevaarlijke punten onverlicht. De dorpskernen zijn nog steeds een hindernissenparcours voor zwakke weggebruikers die struikelen over afboordingen, paaltjes en andere obstakels die stammen uit een tijd dat je die nog kon opmerken.

Een besparing van tienduizenden euro’s per jaar is in deze budgettair moeilijke tijden natuurlijk mooi meegenomen, maar of er behalve enkele principes zoals het laten branden van een lantaarn op gevaarlijke punten echt sprake is van een lichtplan (met nadruk op ‘plan’) is maar de vraag.

Ons inziens zou er echt sprake zijn van een lichtplan die naam waardig als er tegelijk ook geïnvesteerd zou worden in energiezuinige verlichting en slimme lichtpalen.

Het zou een mooie zaak zijn, mocht de gemeente een extra hoofdstuk toevoegen aan haar lichtplan met daarin een meerjarentraject om slimme, energievriendelijke verlichting te plaatsen. Het zou volledig in lijn zijn met de pas goedgekeurde Burgemeestersconvenant, zonder dat het bestuur elke avond Zoersel terug katapulteert naar de middeleeuwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s