Ten huize van … N-VA (4)

Vandaag kijkt N-VA vooruit naar de drie laatste jaren van de bestuursperiode en de verkiezingen van 2018.

DeZoerselaar heeft een gesprek met burgemeester Liesbeth Verstreken en schepen Danny Van de Velde.

Wat mogen we de komende jaren nog verwachten in de Zoerselse politiek?

Van de Velde: “Wat ik in ieder geval niet meer wil, is het voortdurend geschuif binnen onze partij met mandaten en raadsleden.” (lacht)

Wat zijn volgens uw partij de belangrijkste dossiers die nog voor ons liggen?

Foto 5-01-16 21 26 20Verstreken: “Zonder twijfel: PPS Halle. Het project is immers ruimer dan de school alleen. Waar gaan er woningen bijkomen? Waar komt het alternatief voor de parochiezaal als die wordt afgebroken?

Van de Velde: “Ook de dorpsploeg aan de Blokskens zal verdwijnen. Maar dat kan uiteraard pas als de school er effectief is en de materialen van de dorpsploeg geherlokaliseerd worden naar een ruimte bij de school en de nieuwe technische dienst.”

Verstreken: “De site aan de Lindedreef zal herbestemd moeten worden. Hier zullen woningen komen, met respect voor de identiteit van ons dorp. We moeten ermee rekening houden dat de manier van wonen verandert. Percelen en woningen wonen steeds kleiner, maar men wil nog een stukje groen om tot rust te komen. Dat is niet evident. Bovendien stijgen samenlevingsproblemen als mensen dichter bij elkaar wonen.”

Van de Velde: “En een goede sociale mix is belangrijk. We moeten voorzien in een aanbod voor jong en oud, uiteraard met de nodige hulp en ondersteuning via thuiszorg. Onze sociale dienst levert hier uitstekend werk.”

Welke uitdagingen liggen er nog voor ons?

Verstreken: “We moeten durven verder denken en vooruit plannen. Wat gaan we in de toekomst doen met onze kerken, met de pastorijen, enz.? Hoe gaan we daar mee om?

Van de Velde: “Waar gaat onze jeugd in de toekomst zwemmen als het preventorium in Pulderbos niet meer beschikbaar is of voldoet aan de verwachtingen? We gaan hier sowieso over de grenzen van de gemeente moeten kijken.”

Verstreken: “We moeten ook nog ruimtelijke structuurplannen maken en stedenbouwkundige verordeningen opstellen. Waar mogen welke ruimtelijke ontwikkelingen komen? Als de omleidingsweg rond Zoersel wordt aangelegd in 2017 is er een enorme opportuniteit om van Zoerseldorp meer een dorpsstraat te maken dan een doorgangsweg. Het centrum moet er verkeersluwer worden: de bus moet er zeker nog door kunnen, maar de focus ligt vanaf dan op de fietser en de voetganger.”

Van de Velde: “Het personeelskader is ook een uitdaging: wat kunnen we ons nog veroorloven? De uitleendienst bijvoorbeeld. Hoe kunnen we die optimaliseren, zodat de verenigingen nog steeds geholpen worden en deze taak minder belastend is voor de gemeente? Kunnen we dit deels uitbesteden aan een private partner?”

Verstreken: “De betaalbaarheid en de organisatie van de politie en de brandweer is ook zeker een uitdaging. Beiden worden steeds professioneler, maar kosten de gemeente ook meer. Uiteraard heb ik alle begrip voor een verdere optimalisering, maar wordt de hulpverlening er beter van? Dat weet ik nog zo niet. Onze vrijwillige brandweer deed ook uitstekend werk. Zoersel betaalt momenteel ten opzichte van omliggende gemeenten weinig voor de brandweer. We hebben 1 professionele brandweerman tegenover een ploeg van een tiental professionelen in Malle, wat een kleinere gemeente is. Onze kazerne barst ondanks dat uit haar voegen. We vertrekken hier met een achterstand en het zal duidelijk zijn dat we in een toekomstig scenario niet in elke gemeente de infrastructuur zullen kunnen behouden.”

Wanneer zal uw partij tevreden zijn op verkiezingsavond?

Van de Velde: “Als we de absolute meerderheid hebben! (lacht) Dan zou je meer kunnen doen. Of dit realistisch is, is wat anders. Nochtans is dat de pronostiek van Bert Claessens, onze voorzitter, en hij heeft er de laatste verkiezingen in zijn prognoses nog nooit naast gezeten.”

Verstreken: “We willen terug deelnemen aan het beleid. In de meerderheid heb je de kans om effectief dingen te realiseren i.p.v. erover te praten. Veiligheid bijvoorbeeld is een thema waar Vlaams Belang mee uitpakt, maar wij kunnen er tenminste in de realiteit iets rond doen.
Qua zetels zal ik zeer tevreden zijn als we terug hebben wat we nu hebben. Ondertussen blijven we verder werken en blijven we meer ervaring opdoen om er in 2018 meer te staan.”

Van de Velde: “Als we onze zetels kunnen houden, zal dat een blijk van vertrouwen van de bevolking zijn.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s