Ten huize van … sp.a (4)

Vandaag kijkt sp.a vooruit naar de drie laatste jaren van de bestuursperiode en de verkiezingen van 2018.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Marc Somers en OCMW-raadslid Frederika Houwelijckx.

Wat mogen we de komende jaren nog verwachten in de Zoerselse politiek?

Foto 8-01-16 20 53 10.jpgSomers: “Veel hangt af van factoren die federaal en regionaal bepaald worden. Zo zie je duidelijk dat men de provincies qua bevoegdheden wil beperken en wil gaan voor grotere gemeentelijke verbanden door allerlei fusies. Al zal dat niet voor de eerste drie jaar zijn, denk ik.
Ik vermoed ook dat er onverwachte samenwerkingsverbanden gaan ontstaan naar aanleiding van de verkiezingen. Gaat Jos Vekemans apart opkomen of hangt hij zijn karretje aan een andere partij? Misschien zelfs terug met de VLD? De kleintjes gaan iets moeten doen om te overleven. Je mag er zeker van zijn dat partijen er alles aan zullen doen om de grootste te worden, al lijkt N-VA zich ook solo sterk te wanen.”

Wat zijn volgens uw partij de belangrijkste dossiers die nog voor ons liggen?

Somers: “De herlocalisatie van de technische dienst, tenminste als de meerderheid overeen komt.
En natuurlijk ook PPS Halle. Dat dossier gaat stilaan moeten bewegen anders komt de subsidie mogelijk in het gedrang.
Daarnaast staat ook de omleidingsweg rond Zoersel op het programma. Volgens N-VA heeft Ben Weyts een ‘enorme geste’ gedaan om budgetten vrij te geven, terwijl hij er waarschijnlijk niks voor heeft gedaan.
Iets wat eigenlijk een constante moet zijn, zijn de rioleringsdossiers in onze gemeente, maar ook daar staat nog niks op de radar.”

Houwelijckx: “Waarschijnlijk allemaal on hold gezet omwille van budgettaire redenen.”

Welke uitdagingen liggen er nog voor ons?

Somers: “De PPS’en gaan zoveel nieuwe woongelegenheden opleveren in handen van de privé. Er zijn twee risico’s voor de gemeente. Dat ze niet gerealiseerd worden, maar ook dat ze niet ingevuld geraken. In dat geval komt de kost gewoon terug naar de gemeente.
Het bestuur doet er alles aan om Zoersel steeds groter te maken qua inwonersaantal omdat het uiteraard veel voordelen ziet als deze mensen ook voor extra inkomsten gaan zorgen. We gaan richting de 25.000 inwoners, terwijl de landelijke trend is dat steden sterker worden ten koste van het platteland. Als ook mensen uit Zoersel deze trend gaan volgen, wat ga je dan met al die woningen doen?”

Wanneer zal uw partij tevreden zijn op verkiezingsavond?

Somers: “Als we zeker één verkozene hebben, liefst meer uiteraard. Maar voor ons is vooral een deelname aan de meerderheid een wens, uiteraard niet ten koste van alles. Als de potentiële coalitiepartner zou willen zondigen tegen het gelijkekansenbeleid door bijvoorbeeld niet te streven naar de landelijke norm voor sociale woningen, hoeft het voor ons niet. Wij willen die achterstand weg.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s