Ten huize van … Heerlijk Zoersel (4)

Vandaag kijkt Heerlijk Zoersel vooruit naar de drie laatste jaren van de bestuursperiode en de verkiezingen van 2018.

DeZoerselaar heeft een gesprek met partijvoorzitter Jos Vekemans en mede-oprichter Daniël Talpe.

Wat mogen we de komende jaren nog verwachten in de Zoerselse politiek?

Foto 12-01-16 21 46 40Talpe: “Wij staan als Heerlijk Zoersel nog niet in de positie om al veel aan politiek te doen. Onze groepsdynamiek is nu onze prioriteit. We zullen zaken zeker blijven aankaarten, ook al hebben we weinig mogelijkheden zonder vertegenwoordiger in de gemeenteraad.”

Vekemans: “We zullen de Zoerselse politiek zeker blijven opvolgen om er te staan in 2018.”
Wat zijn volgens uw partij de belangrijkste dossiers die nog voor ons liggen?

Vekemans: “De ring rond Zoersel, ook al is het een dossier dat de grenzen van de gemeente overstijgt. Ze zijn nu al meer dan 20 jaar bezig met het dossier maar ze weten nog steeds niet of er een rotonde of lichten komen aan het begin en het einde.
Ook de school van Halle is een belangrijk dossier. Wij van Heerlijk Zoersel vinden het geen goed idee dat de school op dezelfde locatie komt. Wij kiezen voor een nieuwe locatie, nl. aan de Watermolen aan de vroegere site van Van Aerde. Er is zo minder verkeershinder in het centrum, je zit dan in een groene omgeving met voldoende ruimte. Een ander voordeel is dat de kinderen in de bestaande school kunnen blijven tot de nieuwe school klaar is in plaats van met containerklassen te werken. De site op Halle-Velden kan dan ingevuld worden als woongebied en die inkomsten kun je investeren op de nieuwe locatie en bijvoorbeeld een nieuwe sporthal neerzetten die ook gebruikt kan worden voor andere activiteiten. Volgens ons een must als je weet dat de Martinuszaal zal verdwijnen.”

Talpe: “Gemeenten uit onze regio zouden zich ook moeten verenigen om op tafel te kloppen over het verkeersinfarct in Antwerpen.”

Vekemans: “Het samenwerken met andere gemeenten is niet evident. Destijds heb ik nog aangekaart dat elke gemeente individueel bepaalt op welke wegen er prioritair gestrooid wordt. Als de ene gemeente een verbindingsweg tussen twee gemeenten strooit tot aan de gemeentegrens en de andere doet dat niet, dan krijg je levensgevaarlijke situaties.
Dat er nu voor politie en brandweer wordt samengewerkt, is in elk geval een goede zaak.”

Talpe: “We zijn voor grotere structuren en samenwerkingsverbanden en verzetten ons niet tegen de idee van fusies tussen gemeenten wat tegenwoordig een hot topic in Vlaanderen is.”

Vekemans: “Samenwerken helpt echt. Toen ik vroeger voorzitter was van VLD Voorkempen konden we door samen te werken zeven gemeenten op de kaart zetten en invloed uitoefenen.”
Welke uitdagingen liggen er nog voor ons?

Vekemans: “Zonder twijfel: het aanbieden van meer betaalbare woningen en gronden aan de bevolking. Waarom niet een beleid voeren dat bij grote privéverkavelingen of appartementsblokken telkens 2 van de 10 entiteiten als betaalbare woning voor de Zoerselaar voorzien moet worden?
Wij zijn ook de enige partij die voor het permanent mogen bewonen van woningen in weekendzones is. Jonge koppels kopen voor weinig geld zo’n huisje en kunnen er geleidelijk aan sparen, maar ze blijven tenminste in onze gemeente wonen. We willen geen verdere uitbreiding van de weekendzones op zich, maar wie er permanent zou willen wonen, moet dat met een eenmalige meerwaardevergoeding kunnen doen, voor zij die dat niet willen, moeten er regels vastgelegd worden zodat dit soort tijdelijke bewoning op termijn uitdooft.”

Wanneer zal uw partij tevreden zijn op verkiezingsavond?

Vekemans: “We gaan voor twee zetels. Met de respons die we nu krijgen, zit dat er in. Vorige keer hebben we op enkele tientallen zetels een zetel gemist. En we waren toen maar drie maanden bezig.
We hebben nog werk uiteraard. Vooral het vinden van jonge, geëngageerde mensen is niet evident. Als we hierin slagen, zal ik zeer tevreden zijn.
We mikken op mensen die de politiek van de traditionele partijen beu zijn. Vlaams Belang zal waarschijnlijk volledig opgeslorpt worden en Open VLD zal volgens mij maximum status quo blijven.”

Talpe: “Onderschat zeker de nationale effecten niet. Momenteel ‘scoort’ N-VA met Francken en Jambon met de asielcrisis en Zoersel voert hierin uit wat daar wordt opgelegd. Wie op Heerlijk Zoersel stemt, gaat voor een partij die lokaal impact heeft.

Vekemans: “Op de nieuwjaarsreceptie van onze partij heeft de burgemeester toegelicht wat er in Zoersel georganiseerd wordt qua opvangbeleid. Ik heb er onder andere uit geleerd dat naast gezinnen ook alleenstaande mannen worden opgevangen. Dat is volgens mij ellende zoeken. Dat gaat alleen voor boel zorgen. Deze mensen kennen het comfort en de levenswijze van hier niet en moeten hierin beter begeleid en opgevolgd worden. In de huizen in Halle-Velden naast de school zitten sinds kort opgevangen asielzoekers. Deze huizen raken in verval: ramen zijn kapot, er zijn gaten in de deur, enz. Op de hoek van de Handelslei en de Zoerselsteenweg hangen ondertussen schotelantennes aan de gevel, hangen elektriciteitsdraden los, hangen gescheurde gordijnen voor het raam. Midden in het dorp! De politie moet wat ons betreft optreden als ze de regelgeving in dit verband overschrijden.”

Talpe: “In het andere Halle, bij Brussel, engageren leerkrachten zich om in hun vrije tijd mensen te helpen bij de integratie. Zoiets zie ik hier niet gebeuren. Er is ook geen initiatief van de gemeente op dit vlak.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s