Ten huize van … N-VA (3)

Vandaag blikt N-VA terug op de eerste drie jaren van de bestuursperiode.

DeZoerselaar heeft een gesprek met burgemeester Liesbeth Verstreken en schepen Danny Van de Velde.

Wat is volgens u het belangrijkste politieke wapenfeit in Zoersel van de voorbije drie jaar?

Foto 5-01-16 21 29 15Verstreken: “Het meest spectaculair was zeker de laatste gemeenteraad waarin CD&V besliste om tegen de dotatie van de politiezone te stemmen.
Inhoudelijk vind ik dat het meerjarenplan dat we hebben opgesteld, een belangrijk politiek wapenfeit. We hebben daar zeer goed onze visie om terug te gaan naar de kerntaken van de gemeente kunnen opnemen en we zullen de gemeentelijke organisatie de komende jaren ook slanker en efficiënter maken.
Een andere strategische keuze die weinig ruchtbaarheid heeft gekregen, is de aankoop van de gronden van Van Aerde aan de Watermolen. Hierdoor gaan we in eigen regie de ontwikkeling van dit gebied kunnen opnemen.”

Wat is de belangrijkste realisatie van uw partij de voorbije drie jaar?

Van de Velde: “We hebben veel kleine zaken gedaan, maar nog niets wereldschokkends. Deze ploeg moet de dingen doen met minder geld zonder dat de burger het voelt. We hadden gemakkelijk de belastingen kunnen verhogen bij het begin van de legislatuur; dat zou de burger al lang vergeten zijn bij de volgende verkiezingen, maar dat hebben we niet gedaan.
Waar ik zelf ook trots op ben, is dat we de burgerzin hebben aangewakkerd. Zo bestaat al veel langer dan deze legislatuur een aanplantverplichting als je een kapvergunning aanvraagt bij de gemeente. In het verleden werd dit nadien nooit gecontroleerd en werd er dus zelden opnieuw aangeplant. Nu merkt de burger dat het beleid niet alleen de beslissingen neemt, maar ze ook effectief uitvoert. Dat waren onze diensten niet gewoon, en ook de burger niet.”

Verstreken: “Het is misschien niet populair, maar het is wel correct en zo voorkom je dat wie het wel goed doet, de dupe is van wie er de kantjes afloopt.”

Van de Velde: “We hebben op het vlak van aanplantingen de rol overgenomen die Groen in de vorige legislaturen heeft gespeeld. Het mag misschien zo zijn dat het kleine initiatieven zijn die niet spectaculair zijn, maar we willen ook niet per se spectaculair zijn.”

Verstreken: “We lopen minder in de kijker dan de vorige bestuursploeg en zijn ook minder opvallend. Dat is een bewuste keuze.”

Hoe staat Zoersel er nu voor?

Verstreken: “Zoersel is nog steeds een zeer aantrekkelijke gemeente om in te wonen met een degelijke basis in elke deelgemeente: scholen, middenstand, enz. Ook cultureel en sportief is Zoersel goed bezig met een rijk verenigingsleven en een gemeentelijk aanbod dat een meerwaarde biedt.”

Van de Velde: “Zoersel leeft als gemeente meer dan vroeger. Er komen ook steeds nieuwe initiatieven bij zoals Zoersel Kermis en Halle Proeft, maar ook de landelijke gilden, de middenstand, enz. blijven de handen uit de mouwen steken.”

Verstreken: “De mobiliteit is wel problematisch geworden de voorbije jaren. Wie naar Antwerpen of Brussel moet, staat meer vast dan dat er gereden wordt.
Op financieel vlak doen we het goed, vind ik. Tegenover de schulden staan er investeringen die nog lang mee kunnen.”

Van de Velde: “We doen ook van de hand wat we niet zinvol kunnen gebruiken: percelen grond, gebouwen, enz.”

Vertreken: “Wat we wel nog meer moeten doen, is samenwerken met andere gemeenten over specifieke topics om kennis te delen en elkaar te helpen.”

Van de Velde: “Materiaaluitwisseling gebeurt wel, maar inderdaad zouden we nog stappen kunnen zetten om meer kennis uit te wisselen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s