Ten huize van … Open VLD (3)

Vandaag blikt Open VLD terug op de eerste drie jaren van de bestuursperiode.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Walter Van Hofstraeten en ondervoorzitter Hilde Huygen.

Wat is volgens u het belangrijkste politieke wapenfeit in Zoersel van de voorbije drie jaar?

Van Hofstraeten: “Wat op de laatste gemeenteraad gebeurde, is onuitgegeven. Zelfs Stan Bartholomeeussen had dit in zijn 33-jarige carrière nog nooit meegemaakt. Dat verschillen binnen de meerderheid zo openbaar worden gemaakt op een gemeenteraad!
Ook de stoelendans bij de N-VA heeft de eerste drie jaar getypeerd. De N-VA die gestart is, is niet meer te vergelijken met die van nu. Er waren toen sterkhouders als Tom Valgaeren en Christiaan Janssens. Tania Kohlen was een sterke voorzitter van de gemeenteraad en een nog sterkere schepen, maar zit nu verloren als gemeenteraadslid. En ook Pascale Loveniers is ondertussen verhuisd, net als haar zoon Matthias Janssens en haar man Christiaan Janssens die in de OCMW-raad zetelden. Mensen als Christiaan Janssens hebben N-VA lokaal naar de overwinning geleid, maar zijn nu verdwenen. Nu komt alles op de schouders van Liesbeth Verstreken terecht en moet ze zich omringen met anderen om dit te compenseren, maar dat lukt niet.”

Wat is de belangrijkste realisatie van uw partij de voorbije drie jaar?

Foto 7-01-16 20 40 30Van Hofstraeten: “Dat we het kerntakendebat op de politieke agenda hebben gezet. En ook onze kritiek op de onnodige en vroegtijdige sluiting van het Zonneputteke is een pluim op onze hoed, want de meerderheid is ons uiteindelijk dan toch gevolgd: het Zonneputteke blijft langer beschikbaar, al is het maar tijdelijk.
Binnen onze partij zijn we erin geslaagd om een aantal kandidaten na de verkiezingen mee op te nemen in het bestuur met de nodige verjonging tot gevolg, Seppe Carlier en Hilde Huygen bijvoorbeeld. In het verleden bleef er na een verkiezing amper iemand over die mee verder wilde werken.”

Huygen: “En we blijven hier op inzetten, zo hebben we nog gesprekken met jongeren op de agenda staan om ze bij in onze partijwerking te betrekken.”

Hoe staat Zoersel er nu voor?

Van Hofstraeten: “Zoersel houdt het hoofd boven water zonder extreme schuldenstijging, maar wel dankzij eenmalige meevallers zoals de opbrengsten van de intercommunale IKA en de erfenis die de gemeente in haar schoot geworpen kreeg.
De enige inkomstenbron was steeds de bevolkings- en inkomensaangroei, maar ook hier bereiken we stilaan een stagnatie. De vergrijzing in Zoersel neemt snel toe en zal de komende jaren een zware financiële last voor de gemeente worden: meer zorgvoorzieningen voor ouderen, een uitgebreider en aangepast vrijetijdsaanbod, enz.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s