Ten huize van … CD&V (2)

Vandaag evalueert CD&V het werk van de meerderheid en de oppositie.

DeZoerselaar heeft een gesprek met OCMW-voorzitter Katrien Schryvers en fractieleider Roel van Elsacker.

Wat is het rapport van de meerderheid?

Schryvers: “Het is heel lang zoeken geweest met alle wissels bij N-VA, in de gemeenteraad, de OCMW-raad en ook in het college.”Foto 14-01-16 22 26 15 (1).jpg

Van Elsacker: “We zijn moeilijk vertrokken omwille van het wantrouwen dat er was tegenover Katrien. Alles wat CD&V zei, was per definitie verdacht. We kregen zelfs voor evidente zaken tegenwind. Het heeft lang geduurd voor dit zich gezet heeft.”

Schryvers: “Wat in het begin erg meespeelde, was dat iedereen binnen de N-VA z’n rol nog moest zoeken. Er moest heel veel teruggekoppeld worden met de achterban vanuit het college waardoor vergaderingen soms eindeloos duurden.
Uiteraard was het voor ons ook aanpassen gezien de heel andere rol die we nu speelden. Onze mensen waren in het verleden al politiek actief geweest dus was het ook voor hen aanpassen om een eigen plek te zoeken.
We hebben belangrijke bevoegdheden waar onze mensen aan trekken en sleuren en als we erin slagen om projecten te realiseren, geeft dat een enorme voldoening.”

Van Elsacker: “Onze schepenen staan sterk in de ploeg. Zonder hen zou het een heel ander beleid worden.
Samenwerken is echter ook een ploeggeest creëren en daar is, vind ik, te weinig schot in gekomen. Zo zijn we pas zeer laat begonnen met gemeenschappelijke coalitievergaderingen met alle verkozenen.”

Schryvers: “Initiatieven moeten nog zeer vaak van ons komen, maar ondertussen hebben we toch al heel wat zaken geconcretiseerd. We zetten stappen voorwaarts.
Toch is het niet evident: je zit vanaf moment 1 in een besparingslogica en dat maakt het niet gemakkelijk. Je kunt niet én én én … We hebben discussies gehad over de sluiting van de antennes, de kerntaken, enz. Dat je van in het begin hierover keuzes moet maken, zet druk op een coalitie.”


Welke verschillen merkt u ten opzichte van de vorige legislatuur?

Van Elsacker: “We hebben het nu moeilijker om onze dossiers binnen de meerderheid te realiseren, maar merkt de Zoerselaar dat? Dat weet ik niet. De dossiers lopen gewoon voort. Continuïteit is voor mij geen vies woord. De vorige coalitie heeft het goed gedaan. Dat is trouwens de reden waarom ik in de politiek ben gegaan en voor deze fractie heb gekozen.”

Schryvers: “CD&V heeft een DNA dat bestaat uit twee grote actiepunten. Enerzijds willen we gaan voor een ‘zorgzaam Zoersel’. We willen dat iedereen erbij hoort. Mensen die het met minder moeten doen, oudere Zoerselaars, enz. We willen ons hiervoor inzetten en iedereen hierrond sensibiliseren.
Bij N-VA ligt dat anders. Ook in het vorige bestuur merkte ik al dat N-VA minder mee was in het verhaal van het woonzorgcentrum en nu is er weer discussie over. Ze vinden het veel minder belangrijk. Bij het project rond betaalbaar wonen in het Klooster was het net hetzelfde. Sommige N-VA-schepenen trekken het nut van een dergelijk project in twijfel met uitspraken als “Ik heb mijn huis ook met elke cent zelf gebouwd.”
Een tweede actiepunt waar we voor zullen blijven strijden, is een ‘bruisend Zoersel’. We willen niet dat Zoersel een slaapgemeente wordt. We willen mensen bij elkaar brengen, infrastructuur ter beschikking stellen, activiteiten in de Kapel organiseren, een buurtzorgnetwerk uitbouwen, enz.
Het is belangrijk hier een visie over te ontwikkelen: hoe willen we dat dit evolueert de komende jaren? De PPS’en bieden hier alvast heel wat kansen. Ze kunnen een hefboom zijn. Zo hebben we gronden aan het woonzorgcentrum aangekocht. Dit is een strategische keuze. Opnieuw schrikken we in zo’n dossier van de houding van N-VA: dat ze dat niet willen en dat ze hier ook geen visie over hebben.”

Van Elsacker: “Een N-VA-schepen zei me: “De grond ligt moeilijk bij ons.” Terwijl ik dit net een ‘no brainer’ vind.”

Schryvers: “Wij zeggen niet dat je alles zelf moet doen, maar laat ons op z’n minst de regie bepalen door te kijken wat er nodig is en dan mee de invulling te bepalen.
Gelukkig hebben we een goed uitgewerkte beleidsnota, net als ons beleidsplan waarin alle strategische doelstellingen staan. Wij vinden hier heel duidelijk de fundamenten van ons programma in terug, ons DNA.”


Wat is het rapport van de oppositie? In hoeverre slaagt de oppositie erin het verschil te maken?

Schryvers: “De oppositie is klein en inhoudelijk niet echt sterk. Het is natuurlijk niet gemakkelijk als je maar alleen voor je partij in de gemeenteraad zit. Alle dossierkennis moet dan in één persoon zitten. Bovendien profileren de oppositiepartijen zich zowel links als rechts van de meerderheid. Dan trek je zelden aan hetzelfde zeel.”

Van Elsacker: “Ik stel ook vast dat de achterban van de oppositiepartijen ondertussen heel klein is geworden en niet echt als een ploeg klaar staat. Op zich wel jammer dat er zo weinig weerwerk wordt geboden of alternatieven worden voorgesteld. Ook in de gemeentelijke commissies verwacht, of beter hoop ik dat er veel input komt vanuit de oppositie. Op dat moment is het dé gelegenheid om beleid mee te vormen. En dan is het jammer dat er zo weinig wordt voorgesteld.”

Hoe ervaart u de verhouding meerderheid-oppositie?

Schryvers: “In krappe meerderheden blijf je enorm wakker omdat het dan niet gemakkelijk is. Je moet er zijn met alle mensen van de meerderheid, anders krijgt de meerderheid het mogelijk moeilijk. Hetzelfde geldt in dat geval ook voor de oppositie. Bij een meerderheid van 14 tegen 13, moet je ook steeds voltallig zijn om het de meerderheid moeilijk te kunnen maken als die om de een of de andere reden niet volledig aanwezig is.”

Van Elsacker: “De oppositie komt af en toe met voorstellen op de gemeenteraad. Ik ben van het principe dat ik goede voorstellen wil steunen. Groen heeft zo al enkele punten op de agenda gezet die we hebben gevolgd.”

Schryvers: “Er zijn ook oppositieleden waar we in het verleden mee hebben samengewerkt. Dat geeft appreciatie voor elkaar. In de OCMW-raad voel ik me breed gesteund, ook door de oppositie trouwens.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s