Ten huize van … Open VLD (2)

Vandaag evalueert Open VLD het werk van de meerderheid en de oppositie.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Walter Van Hofstraeten en ondervoorzitter Hilde Huygen.

Wat is het rapport van de meerderheid?

Van Hofstraeten: “Onze tussenkomsten in de gemeenteraad op het vlak van de gemeentelijke financiën worden steeds positiever omdat de meerderheid min of meer begint uit te voeren wat wij als Open VLD in ons programma hadden staan: het Foto 7-01-16 20 39 41uitstellen of spreiden van grote prestigeprojecten i.p.v. alles tegelijk willen doen, het investeren in kleine burgervriendelijke initiatieven zoals de tennisterreinen in Zoersel, enz.
Dit is misschien wel een minder spectaculaire aanpak, maar hij is wel noodzakelijk. We hadden dit soort zaken vooraf in het verkiezingsprogramma van N-VA gelezen en we hadden dus echt een goede match kunnen zijn.
De keuze om het Lindepaviljoen met een privépartner nieuw leven in te blazen vind ik zeer positief. Weet je dat in de vorige legislatuur er zelfs sprake was om het Lindepaviljoen af te breken?
Ook het sluiten van de gemeentelijke antennes in de dorpskernen was ongetwijfeld een zwaar discussiepunt bij de onderhandelingen, maar ik vind dat ze de basis dienstverlening al bij al goed hebben opgevangen door de integratie met de bibliotheek.

Huygen: “Echt besparen doen ze anderzijds niet. De balans is nu in evenwicht door eenmalige meevallers en besparingen.”

Van Hofstraeten: “Het schrappen van de extra schepenzetel is goed voor de gemeentelijke financiën, al had dat reeds bij de start moeten gebeuren. Zoersel kan het perfect met een schepen minder doen.”

Welke verschillen merkt u ten opzichte van de vorige legislatuur?

Van Hofstraeten: “In het verleden hadden we vaak de indruk dat ze projecten vooral voor zichzelf of voor de administratie deden, zoals het Bethaniënhuis. Tegenover de grote projecten en de pracht en praal van de Zonnekoningin staan nu kleinschaliger initiatieven, en dat is goed. Het beleid heeft anderzijds ook weinig andere keuze dan de projecten te realiseren die in de pijplijn zaten op het einde van de vorige legislatuur.
Een minpunt vind ik de vermindering van de inspraak van de bevolking, iets dat toch ook in het N-VA-programma stond. Info van de politieraad stroomt niet door naar het college en de gemeenteraad, gemeenteraadscommissies worden alleen maar beperkt ingericht om nadien kritische vragen op de gemeenteraad te vermijden.
Ze hebben in de meerderheid natuurlijk al veel neuzen die ze in dezelfde richting moeten krijgen, maar een ‘third opinion’ zou mijns inziens vaak ook nuttig zijn om een nieuwe kijk op de zaak te werpen.”

Wat is het rapport van de oppositie? In hoeverre slaagt de oppositie erin het verschil te maken?

Van Hofstraeten: “We hebben geen numerieke meerderheid om te blokkeren of voor een wisselmeerderheid te zorgen in de gemeenteraad. Nu ja, de meerderheid blokkeren hoeven we niet te doen, dan doen ze gewoon zelf. Onuitgegeven! De coalitie is net niet gesprongen.
Maar het is niet omdat we klein in aantal zijn dat er geen sterke tussenkomsten zijn. Een aantal oppositieraadsleden leveren goed werk. De inbreng van Jos van Dongen blijft goed, ook al is hij vaak heel detaillistisch bezig. Marc de Cordt weet met maar één zetel toch heel wat vragen en punten op de agenda te zetten. En ook wij hebben dat gedaan toen het ging over het kerntakendebat. Inhoudelijk slagen zowel Groen als wij erin om punten te agenderen die door de meerderheid worden gevolgd.
Bij tussenkomsten valt het op hoe onervaren een groot aantal schepenen is en blijft. Hoe vaak komt het niet voor dat de schepenen de teksten die ze op de raad moeten brengen zelf niet volledig begrijpen, laat staan beheersen. De dossierkennis over de eigen bevoegdheden is bij een aantal zeer beperkt. Dat is het gevolg van hun onervarenheid. Zo begrijp ik het nog altijd niet dat schepenen hun toelichtingen en antwoorden volledig uitschrijven en aflezen in de gemeenteraad.
Jammer dat Tania Kohlen vertrokken is. Dat was echt iemand die haar dossiers beheerste. Ook als Bart Sebreghts verdwijnt uit het college zal dat een braindrain zijn. Ook al hebben we er al veel mee in discussie gelegen, Bart is zeer bekwaam en weet waar hij mee bezig is.

Hoe ervaart u de verhouding meerderheid-oppositie?

Van Hofstraeten: “De impact van de gemeenteraad verkleint systematisch. Zo wordt alles wat te maken heeft met politie en brandweer nu al boven de grenzen van de gemeente beslist. Er worden ook steeds meer beslissingen genomen door het schepencollege die niet meer op de gemeenteraad geagendeerd worden. Zo kunnen we onze visie of alternatieven niet eens geven.
De informatiedoorstroming, daar schort ook nog iets wezenlijks aan. We krijgen amper info door, al moet ik wel toegeven dat de verslagen van de gemeenteraad nu veel sneller doorkomen dan vroeger.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s