Ten huize van … sp.a (2)

Vandaag evalueert sp.a het werk van de meerderheid en de oppositie.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Marc Somers en OCMW-raadslid Frederika Houwelijckx.

Foto 8-01-16 20 52 58

Wat is het rapport van de meerderheid?

Houwelijckx: “Het is niet echt zichtbaar wat de meerderheid al effectief gedaan heeft, vind ik.”

Somers: “Het is uiteraard niet zo dat wanneer er een nieuwe coalitie aan de macht komt, dat ineens alles verandert, maar je zou toch wel mogen verwachten dat er na drie jaar iets te zien zou zijn. Nieuwe dingen zie ik echter niet. Daar moet ik het antwoord schuldig op blijven. Wat ze doen, is lopende zaken verder zetten van de vorige legislatuur en vooral dingen stil leggen en schrappen. Zelfs PPS Halle was al gepland door de vorige ploeg.”

Welke verschillen merkt u ten opzichte van de vorige legislatuur?

Houwelijckx: “De kracht van verandering is niet te merken.”

Somers: “Projecten worden uitgesteld of afgevoerd. Alles kan natuurlijk altijd beter, maar waarom moet je mordicus willen veranderen wat goed loopt? Wat ik wel begrijp is dat ze de plannen met de huizen voor het Bethaniënhuis en de feest/podiumzaal terugschroeven. Als het van CD&V had afgehangen, hadden ze er waarschijnlijk wel weer een prestigeproject van gemaakt.
Maar toch: het mantra van de besparingen stel ik nog steeds in vraag. De belastingsvoet in Zoersel is bij de laagste van Vlaanderen. Staat Zoersel er dan zo slecht voor? Is dit probleem zo accuut?
Uiteraard moet je het geld niet langs deuren en ramen buiten smijten, maar nu kan blijkbaar niets meer. Het bekt natuurlijk mooi als je zegt dat je de tering naar de nering zet.
Ook inhoudelijk kun je je vragen stellen over de verschillen met het vorige bewind. Toen ik schepen voor Sport was in de vorige ploeg wilde ik gesprekken aanknopen met de buurgemeenten i.v.m. het zwembad. Toen werd ik terug gefloten, maar nu zie ik dat Bart Sebreghts (CD&V) op dezelfde manier tewerk gaat.”

Wat is het rapport van de oppositie? In hoeverre slaagt de oppositie erin het verschil te maken?

Somers: “Eerlijk? Het is een rol die me niet ligt. Waarschijnlijk omdat ik zes jaar lang een veel actievere rol heb gespeeld in het college. Omdat er zo weinig nieuw gebeurt kun je weinig kritiek geven of alternatieven voorstellen, want de meerderheid zet de projecten verder van het vorige beleid dat ik mee heb vorm gegeven.
Ik zou opmerkingen bij de projecten kunnen geven, maar dan zou ik (terecht) ook het verwijt krijgen dat ik er zelf mee begonnen was. En ik wil ook geen kritiek geven op iets waar ik nog steeds achter sta.
Bovendien is onze partijwerking sinds de verkiezingen ineen gezakt. We zijn met weinig en moeten met slechts enkelen de afdeling runnen, nadat enkele steunpilaren zijn weggevallen door ziekte en overlijdens. De meeste van onze jonge kandidaten van bij de vorige verkiezingen zijn ondertussen verhuisd. Onze afdeling terug opbouwen, daar kruipt momenteel zeer veel energie in, dus komt mijn oppositiewerk op het tweede plan.
De oppositie kan het verschil niet maken. Op zich logisch, want dat is natuurlijk het gevolg van in de oppositie te zitten. Er zijn oppositiepartijen die beweren dat de meerderheid hun programma realiseert, maar als de programma’s zo dicht bijeen liggen is dat niet verwonderlijk. Ik zie wel dat andere oppositiepartijen punten op de agenda zetten in de hoop dat ze op termijn opgepikt worden door de meerderheid. Dat ga ik dus niet doen, hé. Ik zal nieuwe voorstellen en initiatieven wel in ons programma opnemen bij de volgende verkiezingen.
Jos Vekemans van Heerlijk Zoersel heeft dan wel geen zitje in de gemeenteraad, maar probeert wanneer hij kan wel zijn woordje te plaatsen in de gemeenteraad door vragen aan de meerderheid te stellen op het einde van de gemeenteraad in het rondje ‘vragen uit het publiek’. Hij stelt praktische vragen over putten in de weg en andere problemen die eigenlijk voor de diensten zijn i.p.v. voor het college tijdens een gemeenteraad. Als oppositielid kun je wel een punt maken over dit soort kwesties, maar dan wel over waarom iets nog niet werd gerealiseerd nadat het was beloofd door iemand van de meerderheid. Ik begrijp eigenlijk niet dat hij zo’n forum krijgt van de meerderheid, hoezeer ik Jos als persoon ook apprecieer.
De tussenkomsten van Vlaams Belang maken ook weinig verschil. Ze gaan letterlijk over punten en komma’s en geven hoogstens aan dat de administratie niet altijd even nauwkeurig is.”

Hoe ervaart u de verhouding meerderheid-oppositie?

Somers: “Er is wederzijds respect. Ik heb nog steeds een goede relatie met CD&V, met N-VA minder en dat zal waarschijnlijk zo blijven.
Als we vragen stellen aan de administratie krijgen we een antwoord binnen een redelijke termijn. Dat zit dus wel goed.”

Houwelijckx: “In het OCMW heb ik de indruk dat N-VA weinig contact zoekt en liever een groepje op z’n eigen blijft.”

Somers: “Vroeger gingen we na de gemeenteraad steevast een pint drinken, ook oppositieleden gingen vaak mee. Nu gebeurt dat zelfs binnen de meerderheid niet meer. Ook samen met de andere coalitiepartner deelnemen aan een quiz of iets gaan eten op een feest van een vereniging is gestopt op het moment dat de vorige ploeg ermee stopte.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s