Ten huize van … Heerlijk Zoersel (2)

Vandaag evalueert Heerlijk Zoersel het werk van de meerderheid en de oppositie.

DeZoerselaar heeft een gesprek met partijvoorzitter Jos Vekemans en mede-oprichter Daniël Talpe.

Foto 12-01-16 22 35 17

Wat is het rapport van de meerderheid?

Vekemans: “Ik geef 6 op 10.”

Talpe: “Ze hebben het beleid waar Zoersel voor staat niet kapot gemaakt en de continuïteit gegarandeerd. Anderzijds werden er tot nu toe geen nieuwe modellen gecreëerd voor de toekomst. Samengevat: het bestuur glijdt verder zonder grote daden.”

Vekemans: “Het is en blijft zeer goed wonen in Zoersel. Wat nu vanuit het OCMW gebeurt, is mooi: het woon- en zorgcentrum, de aankoop van de gronden aan de Smissestraat, enz.
Anderzijds loopt het bestuur zeer stroef. Het meest frappant was de gemeenteraad van december waar de vergadering geschorst moest worden, omdat CD&V de dotatie aan de politiezone niet mee goedkeurde.”

Talpe: “Deze tweestrijd tussen CD&V en N-VA zie je in alles, ten koste van het beleid.”

Vekemans: “CD&V wil zich blijven profileren als de meest ervaren partij, en eerlijk gezegd ze zijn ook de meest ervaren van de twee.”

Talpe: “Wie de politiek niet echt volgt, zou denken dat Katrien nog steeds burgemeester is. Ze zit constant in de pers.”

Vekemans: “Niet alleen in de pers, ze is ook overal, op elke activiteit. Ze is aanwezig in alle betekenissen van het woord. Als Katrien ergens aankomt, heeft iedereen dat gezien. Als Liesbeth Verstreken ergens aankomt, gaat ze naar mensen toe die ze kent en gaat ze er bij aan tafel zitten. Het ligt gewoon aan haar zelf, vind ik.
Ze klopt nooit op de tafel om aan te geven dat het niet meer CD&V, maar wel N-VA is die nu de macht heeft. Ze weet immers zeer goed dat er naast haar iemand zit die niets liever doet dan haar stokken in de wielen steken.
De stoelendans bij N-VA geeft ook aan dat er heel veel onervarenheid binnen die partij zit en dat zorgt voor weinig stabiliteit. Waarschijnlijk is dat een van de redenen waarom Bart Sebreghts de laatste twee jaar niet door een N-VA-schepen vervangen wordt zoals voorzien was: ze kunnen die functie waarschijnlijk met hun mensen niet meer invullen.”


Welke verschillen merkt u ten opzichte van de vorige legislatuur?

Vekemans: “Het beleid kabbelt verder. Er is weinig toekomstvisie en natuurlijk is er ook de beperking van het financiële kader.”

Talpe: “PPS-constructies sluipen hoe langer, hoe meer in het beleid van de gemeente wat structureel geen goede oplossing is. Ik noem het altijd de opvolger van het sell-and-lease-back-beleid. Uiteindelijk is het een verkapte lening die uiteindelijk duurder uitkomt.”

Vekemans: “Al van toen ik nog bij Open VLD zat, was ik tegen de grootschaligheid van projecten als het Bethaniënhuis. Ik heb er destijds altijd op gewezen dat er waarschijnlijk bij de verbouwing zelf nog lijken uit de kast zouden vallen die je bij dat soort grote renovaties altijd tegenkomt, maar men wilde niet luisteren. Uiteindelijk hebben de asbestverwijdering en andere ‘onvoorziene’ kosten de factuur flink de hoogte in gejaagd.
Momenteel worden een aantal zaken afgeschaft of uitbesteed. De afschaffing van de gemeentelijke antennes vind ik een logische keuze omdat je de tering naar de nering moet zetten.”

Talpe: “De antennes hadden weinig meerwaarde en gezien het steeds toegankelijker worden van elektronische dienstverlening is dit inderdaad een verantwoorde besparing.”

Vekemans: “Wat ik niet begrijp, is dat de gemeente haar patrimonium uit handen begint te geven. Neem nu het Koetshuis. Laat me beginnen met te zeggen dat Luc Vandenplas het Koetshuis schitterend gerenoveerd heeft op een manier waar ik al jaren voor pleitte en dat verenigingen er nog steeds in terecht kunnen is natuurlijk een enorme meerwaarde. Maar waarom zou een gemeente zelf niet in staat zijn om zoiets te organiseren en er ook de inkomsten van binnen te halen, niet van de verenigingen uiteraard, maar van de privé die de ruimte wil gebruiken?
Het kasteel is ook nog zoiets. De gemeente heeft het aan de provincie overgelaten die er een symbolische frank voor moest betalen. Ondertussen groeien er bomen in het dak, zijn er lichten kapot in de vroegere trouwzaal, stinken de wc’s en is het pand alles behalve brandveilig. Het is een verloederd stuk patrimonium geworden. Nu willen ze dit ook aan de privé aanbieden, maar of die het in die staat wil hebben, is nog maar de vraag.
Ook het prieeltje in het park staat te verkommeren. Het dak staat op instorten. De kiosk in Halle ziet groen van het mos. Is het nu echt zo moeilijk om ons patrimonium een beetje op orde te houden? Het is duidelijk dat de technische dienst beter gerund moet worden. Ik zou dat anders aanpakken als verantwoordelijke vakschepen.
Waarom ze het patrimonium, de bermen, enz. niet beter onderhouden, is me een raadsel. Je kunt dat organiseren en je kunt een meldpunt inrichten waar bewoners enerverende of zelfs gevaarlijke toestanden kunnen melden.
Omdat de gemeente dit niet doet, heeft Heerlijk Zoersel nu een ‘ombudsdienst’ opgericht. We willen burgers die met vragen zitten verder helpen door naar hen te luisteren en samen te bekijken hoe een probleem opgelost kan worden. Wij weten bijvoorbeeld goed bij welke diensten ze terecht kunnen met hun vragen en kunnen hen hierin begeleiden. We hebben trouwens heel goede contacten met de diensten. Ze proberen ons daar steeds te helpen, uiteraard binnen de lijnen van de wet. Dienstbetoon is voor onze partij heel belangrijk. Onze partij wil dicht bij de burger staan. De burger is er immers niet voor de politiek, maar de politiek is er voor de burger. Eens je verkozen bent, begint het pas. Als politiek eerlijk wordt bedreven, wordt het heerlijk voor iedereen.”


Wat is het rapport van de oppositie? In hoeverre slaagt de oppositie erin het verschil te maken?

Talpe: “De meerderheidspartijen voeren eigenlijk zelf oppositie tegen zichzelf, daar is geen oppositie voor nodig. Roel van Elsacker (fractieleider van CD&V) geeft soms echt wel weerwerk tegen de meerderheid. Dat is nieuw.”

Vekemans: “Jos van Dongen van Vlaams Belang staat dan wel bekend als de ‘kommaneuker’ maar de mensen die de documenten hebben opgesteld waar Jos de fouten systematisch uithaalt, luisteren wel degelijk naar hem. Chapeau.
Bij Open VLD is er naast Stan niemand die weerwerk kan bieden, dossierkennis heeft en bekwaam is.
Marc de Cordt van Groen doet zijn ding in zijn materies ‘op z’n groens’. Maar hij reageert dan weer niet op de kaalkap in Zoerselbos en het gebrek aan info hierover aan de burger. De info van Natuur en Bos laat immers te wensen over. In het park van Halle staat ons ook nog een kaalkap te wachten dankzij de mensen van Natuur en Bos. Dit moeten wij toch niet pikken, het is toch onze gemeente!
Marc Somers van sp.a vind ik op zich een bekwaam iemand, maar hij komt amper aan bod.”

Talpe: “De meerderheid in Zoersel is zo groot dat de oppositie niet echt het verschil kan maken.”

Vekemans: “Tegen 2018 zullen wij er in elk geval staan met heel onze achterban. We hebben een moeilijke start gehad, maar we krijgen nu steeds meer appreciatie en aanhang.”

Hoe ervaart u de verhouding meerderheid-oppositie?

Vekemans: “We zien dat de meerderheid soms punten meeneemt die de oppositie voorstelt. Het langer openhouden van het Zonneputteke bijvoorbeeld, tot er een alternatief is. Een voorstel dat Open VLD reeds voor de verkiezingen had gedaan.
Het bestuur volgt anderzijds niet altijd wat wordt voorgesteld door de oppositie, al heeft de oppositie wel gelijk. Zo heeft Groen gepleit voor het openstellen van een buurtweg. Voor ons moet de gemeente dit wettelijk afdwingen omdat het over een servitudeweg gaat. Wij staan dus zeker achter het voorstel van Groen al gaan we niet met borden meelopen in hun actie.
Als wij in de oppositie zouden zitten, zouden we in elk geval veel meer punten op de agenda zetten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s