Ten huize van … Vlaams Belang (1)

Vandaag blikken we terug op de verkiezingen van 2012 waar Vlaams Belang van 7 verkozenen terugviel op 2 raadsleden.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Jos Van Dongen en gemeenteraadslid Stan Meeussen van Vlaams Belang.

Foto 27-12-15 14 29 00

De verkiezingsuitslag, hoe kijkt uw partij hierop terug?

Meeussen: “Drie jaar geleden zijn we leeg gezogen door N-VA in Zoersel. Eigenlijk heeft de N-VA in Zoersel de verkiezingen toen niet gewonnen, maar heeft Bart de Wever Vlaanderen veroverd. En dat heeft zich doorgezet in alle gemeenten, ook in Zoersel. Danny Van de Velde (N-VA) heeft in Halle gewonnen als mens van het volk. Hij had met zijn engagement in de KLJ een groot potentieel aan jonge kiezers en dat heeft hij grotendeels weten te verzilveren. Met Liesbeth Verstreken had N-VA ook iemand met ervaring in het college aan boord en de partij heeft haar daarom als ‘intellectueel’ de lijst laten trekken. Het is voor haar een vergiftigd geschenk omdat het lijsttrekkerschap en ook het burgemeesterschap helemaal haar ambitie niet waren. In Sint-Antonius heeft Walter Vochten (Vlaams Belang) de meubels nog kunnen redden en in Zoersel heeft uittredend burgemeester Schryvers (CD&V) stand weten te houden tegen de N-VA. Halle heeft ons dus veel stemmen gekost.”

Van Dongen: “We zijn meer dan gehalveerd ten opzichte van de vorige verkiezingen. Allemaal stemmen die naar N-VA zijn gegaan. We hebben toen ook veel leden verloren, maar zien er ondertussen ook terug komen omdat N-VA haar verkiezingsbeloften niet nakomt. Nu, al bij al zijn we nog blij dat de stemmen naar een vlaamsgezinde partij zijn gegaan in plaats van naar links.”

Meeussen: “Inderdaad, we waren ontgoocheld over ons eigen resultaat, maar we hebben ons al snel voorgenomen om de N-VA geen stokken in de wielen te steken. Alleen hadden we gehoopt dat de partij zich dan ook fair naar ons toe zou gedragen. Er is ons na de verkiezingen een aantal keer iets beloofd, zoals hun steun voor mijn ocmw-kandidatuur, maar dat is op de laatste nipper ongedaan gemaakt na een overleg binnen de meerderheid.

Van Dongen: “Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat ze op het laatst zouden terugkomen op deze mondelinge afspraak.”

Meeussen: “Ach ja, een ocmw-mandaat was misschien wat hoog gegrepen met onze uitslag, maar dat N-VA ons bijvoorbeeld ook niet steunt als wij ons kandidaat stellen voor bijvoorbeeld Erfgoed van de Kempen vind ik echt jammer. In het verleden, toen we nog sterker vertegenwoordigd waren in de raad, was Fanny Schenkels (Vlaams Belang) de gemeentelijke vertegenwoordiger bij Pidpa. Ze heeft dat toen goed gedaan en heeft op de gemeenteraad ook geregeld verslag uitgebracht van de vergaderingen. Het is niet dat wij ons moedwillig opstellen op dit soort vergaderingen, hè, integendeel.”

Hoe hebben jullie de samenstelling van de nieuwe meerderheid drie jaar geleden ervaren?

Van Dongen: “Er is redelijk wat pasmunt aan te pas gekomen, vind ik. N-VA had geen ervaring en vond al snel in CD&V een sterke coalitiepartner. Noem het een gemakkelijkheidsoplossing. Maar gezien de opdoffer die de partij van Katrien heeft gekregen, heeft de N-VA hun engagement zwaar moeten betalen. Uiteindelijk zijn ze zelfs gestart met een CD&V-schepen meer dan de N-VA. Pas in de laatste twee jaar van de legislatuur zou dit omkeren, maar daar zijn ze ondertussen vanaf gestapt: vanaf het voorlaatste jaar van de bestuursperiode doen ze het met een schepen minder in het college.”

Meeussen: “Ik denk dat Liesbeth Verstreken toen het zekere voor het onzekere heeft gekozen. Ze kreeg ineens een topfunctie, maar had er de maturiteit niet voor. En nu zit ze ermee. De CD&V zwaait nog steeds de plak.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s