Ten huize van … Open VLD (1)

Vandaag blikken we terug op de verkiezingen van 2012 waar Open VLD van 6 zetels terugviel op 2.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Walter Van Hofstraeten en ondervoorzitter Hilde Huygen.

Foto 7-01-16 20 41 06

De verkiezingsuitslag, hoe kijkt uw partij hierop terug?

Van Hofstraeten: “Het was een serieuze tegenvaller. We vielen terug van 6 op 2 zetels. Op zich wisten we dat het moeilijk zou worden. Het nationale speelde bij de lokale verkiezingen sterk mee. N-VA heeft een pak liberale kiezers aangetrokken. Anderzijds stond Open VLD er nationaal niet goed voor en ook dat speelde mee. En ook het apart opkomen van Heerlijk Zoersel met Jos Vekemans en een aantal ex-Open VLD’ers heeft ons stemmen gekost.
Niet alleen wij hadden last van de oprukkende N-VA, het Vlaams Belang zag haar raadsleden zelfs terugvallen van 7 naar 2.
Dat N-VA in Zoersel fors zou groeien, wisten we, maar dat de partij groter dan de CD&V zou worden, hadden we niet ingeschat. Vooraf dachten we dat ze ongeveer even groot zouden worden.”

Hoe hebben jullie de samenstelling van de nieuwe meerderheid drie jaar geleden ervaren?

Van Hofstraeten: “De sleutel lag bij N-VA. Had de CD&V groter geweest, dan hadden we als Open VLD op de wip gezeten en eisen kunnen stellen aan N-VA en CD&V. Nu N-VA de facto alleen aan zet was, lagen de kaarten anders. Op zich hadden we zeer graag een coalitie gevormd met N-VA omdat we dan echt een verandering hadden kunnen realiseren. Het had gekund …

We zijn vlak na de verkiezingen uitgenodigd door N-VA, net als de andere partijen, en hebben toen onze verwachtingen en breekpunten geformuleerd.
Ik weet dat het intern bij N-VA kantje boord was om verder met ons te praten i.p.v. met de CD&V. Het gebrek aan ervaring bij N-VA speelde zeker mee in de keuze en de nipte meerderheid die we samen met N-VA zouden hebben, heeft volgens mij de doorslag gegeven om toch met CD&V verder te gaan. Ook hoe de administratie destijds stond tegen de N-VA was mogelijk een reden om CD&V erbij te pakken om zo de weg van de geleidelijkheid te bewandelen. We zijn zeker niet opzij gezet omdat we te veel gevraagd zouden hebben. Enfin, na drie dagen wisten we al dan het geen meerderheid voor ons zou worden in deze legislatuur.

De samenstelling van de ploeg is zeer stroef verlopen en nadien zou het nog moeizamer gaan om samen tot een bestuursakkoord te komen. Het heeft zelfs geduurd tot na de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad. Ik kan me inbeelden dat er rond bepaalde dossiers redelijk wat discussie was.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s