Ten huize van … Groen (1)

Vandaag blikken we terug op de verkiezingen van 2012 waar Groen 1 zetel wist te bekomen.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Marc de Cordt en voorzitter Emery Frijters.

Foto 4-01-16 20 45 27

De verkiezingsuitslag, hoe kijkt uw partij hierop terug?

De Cordt: “Onze hoop lag op twee zetels. Dat zou mooi geweest zijn. Nu hadden we er maar één wat op zich in lijn is met de score van Groen in de buurgemeenten. Je merkt het op de politieke kaart van Vlaanderen dat Groen goed scoort in de stedelijke kernen en dat het stemmenaantal vermindert naarmate je verder van deze kernen woont.”

Frijters: “De methode-Imperiali die voor het gemeentelijke niveau gebruikt wordt om zetels toe te kennen, is weinig gunstig voor kleine partijen. Het aantal beschikbare zetels wordt immers verdeeld in functie van de voor de deelnemende partijen uitgebrachte stemmen. Als Groen en sp.a samen waren opgekomen, hadden we waarschijnlijk samen 3 zetels kunnen hebben. Ook Heerlijk Zoersel werd als kleine partij benadeeld. De zetel van de partij van Jos Vekemans is uiteindelijk naar Open VLD gegaan.
Het succes van N-VA is grotendeels nationaal te verklaren. Al zijn er ongetwijfeld ook heel wat foert-stemmers bij de N-VA terecht gekomen.”

De Cordt: “Ik heb het altijd opmerkelijk gevonden dat Zoersel op een bepaald ogenblik in HUMO kwam met “Zwarte zondag in Zoersel”. Het toenmalige Vlaams Blok haalde toen een monsterscore. Maar bij de vorige verkiezingen was het in Zoersel weer van dat!”

Frijters: ”Bij de verkiezingen van 2006 gingen CD&V en N-VA nog als kartel naar de kiezer en moest N-VA geen volledige lijst vullen. Nu haalde N-VA een enorm aantal zetels binnen, en werden er ook mensen verkozenen waar je je op z’n minst vragen bij kunt stellen. Een rechtstreeks gevolg mijns inziens van de instructies die vooraf vanuit Brussel waren gekomen om liever niet in kartel naar de kiezer te gaan.”

Hoe hebben jullie de samenstelling van de nieuwe meerderheid drie jaar geleden ervaren?

Frijters: “We waren geen partij waarmee rekening gehouden moest worden. Het was ook al snel duidelijk dat N-VA aan zet was, niet alleen omdat het de grootste partij was, maar ook omdat CD&V zelfs samen met Open VLD en de andere partijen samen geen meerderheid kon vormen.
N-VA had koudwatervrees en was bang om een bestuur te vormen met weinig of geen ervaring. Daarom was deze meerderheid relatief snel beklonken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s