Ten huize van … sp.a (1)

Vandaag blikken we terug op de verkiezingen van 2012 waar sp.a 1 zetel wist te bekomen.

DeZoerselaar heeft een gesprek met fractieleider Marc Somers en OCMW-raadslid Frederika Houwelijckx.

Foto 8-01-16 20 53 17

De verkiezingsuitslag, hoe kijkt uw partij hierop terug?

Somers: “Het was een aardverschuiving in Zoersel. N-VA heeft in één klap Open VLD en zeker ook het Vlaams Belang leeg gezogen. Ook CD&V heeft kiezers naar N-VA zien trekken, zij het in beperkte mate. Iedereen had wel iets verwacht, maar niet in die richting. Iedereen had gedacht dat CD&V meer klappen zou krijgen en Open VLD minder. Anderzijds speelde het nationale en wat er in Antwerpen gebeurde ook sterk mee en lag de uitslag in het verlengde van wat er zich daar afspeelt. De uitslag heeft voor mij ook bewezen dat de prestaties van de voorbije jaren dat je politiek bezig was weinig meespelen. Anders had Liesbeth nooit zo’n score gehaald.
Een andere vaststelling is dat wanneer we in kartel met Groen naar de kiezer waren gegaan, we samen een zetel meer hadden gehad en mogelijk wel in staat geweest waren om deel te nemen aan de meerderheid. N-VA zou in dat geval een zetel minder gehad hebben. Een meerderheid gevormd door CD&V, Open VLD en wij had dan een optie geweest. Een meerderheid met N-VA had ook gekund. Toen had dat een mogelijkheid geweest. Als ik er nu over nadenk, zou ik daar spijt van gehad hebben. Met wat er nu op Vlaams en federaal niveau gebeurt en hoe de meerderheid in Zoersel mank loopt, was een meerderheid met ons waarschijnlijk al lang ontploft.”

Hoe hebben jullie de samenstelling van de nieuwe meerderheid drie jaar geleden ervaren?

Somers: “N-VA was en blijft onervaren en heeft veel te weinig bevoegdheden naar zich toe getrokken die rechtstreeks met het middenveld contact hebben. Daar kun je stemmen halen en dat weet CD&V maar al te goed, dus zijn zij voor deze bevoegdheden gegaan. Nu is het natuurlijk ook geen geheim dat CD&V de werking binnen het college serieus bemoeilijkt voor N-VA.
Stel dat N-VA met ons een meerderheid had gevormd, dan waren er minder schepenmandaten en dus ook bevoegdheden naar ons gekomen dan CD&V heeft onderhandeld. Wij hadden dan waarschijnlijk maar twee schepenen en al de rest had voor N-VA geweest. En dan had de N-VA wél uit haar pijp moeten komen, ook voor de moeilijkere mandaten zoals begroting.
Liesbeth is uit het verkeerde hout gesneden om burgemeester te kunnen zijn. Ze heeft het niet. Ze bedoelt het zeker goed, daar twijfel ik niet aan, maar ze wordt zelfs door haar eigen mensen niet gerespecteerd. Ook in haar profilering naar de buitenwereld toe kan het verschil met de vorige burgemeester niet groter zijn. Een tijdje geleden was ik bij de Amigos en iemand zei me dat hij de burgemeester nog nooit bij de Amigos had gezien. ‘Hoezo,’ antwoordde ik, ‘de burgemeester staat daar aan de toog!’ Is dat de burgemeester? was zijn antwoord.
Katrien heeft de verkiezingen niet gewonnen, maar is nog steeds alom tegenwoordig in de pers en op evenementen. Ze zit volgens mij gewoon deze zes jaar uit om dan terug burgemeester te worden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s