Ten huize van … Heerlijk Zoersel (1)

Vandaag blikken we terug op de verkiezingen van 2012 waar Heerlijk Zoersel voor de eerste keer opkwam.

DeZoerselaar heeft een gesprek met partijvoorzitter Jos Vekemans en mede-oprichter Daniël Talpe.

Foto 12-01-16 21 46 35.jpg

De verkiezingsuitslag, hoe kijkt uw partij hierop terug?

Talpe: “Op zich een schitterend resultaat voor Heerlijk Zoersel, toch als je weet dat de partij maar drie maanden voor de verkiezingen is ontstaan en we op korte tijd bergen werk hebben moeten verzetten. Uiteraard waren we ontgoocheld dat we net geen zetel hebben bemachtigd.”

Vekemans: “Vooral de score van N-VA viel op, ineens van 1 naar 12 zetels. De grootte van de N-VA-golf die de Zoerselse politiek heeft overspoeld, heeft iedereen verrast, denk ik. Vooral Vlaams Belang en Open VLD waren er het slachtoffer van, al was Open VLD al langer achteruit aan het gaan.
Wij hadden met Heerlijk Zoersel in de verkiezingsperiode nog maar weinig naambekendheid. Het was ook niet evident om de 27 plaatsen op de lijst in te vullen.
De uitslag viel tegen en we kregen vanuit de Zoerselse politiek hier en daar ook schampere opmerkingen over ons resultaat. Leedvermaak heb ik meer dan eens ondervonden toen.
Ook al hadden we allemaal meer verwacht, we hebben direct na de verkiezingen beslist om door te doen, met algemeenheid van stemmen.”

Talpe: “We voelden aan dat we een ploeg hadden die ervoor wilde gaan. Het is hoe dan ook een uitdaging om alles gedurende 6 jaar bijeen te houden. Bovendien hadden we buiten Jos niet veel politieke ervaring. Evident was het dus niet. Als het na enkele maanden al stil gevallen zou zijn, zouden we het zeker geen 6 jaar volhouden, maar zie waar we nu staan!”

Vekemans: “Ik ben vroeger voorzitter geweest van Open VLD. Toen ik startte, hadden we 60 leden. Ik ben er toen in geslaagd dit ledenaantal te doen groeien tot 220. Met de splitsing zijn er veel leden mee naar ons gegaan. Open VLD bleef met 50 leden over. Ondertussen heeft Heerlijk Zoersel al meer betalende leden dan Open VLD in haar gloriedagen. Alleen al op onze laatste nieuwjaarsreceptie zijn er 15 nieuwe leden bij gekomen!”

Talpe: “Vertier en feesten zijn niet alleen een manier om een ploeg bijeen te houden, maar ook een manier om mensen aan te trekken. Ondertussen weet men: als die van Heerlijk Zoersel iets organiseren, doen ze het goed. Hopelijk zet dit zich door naar de volgende verkiezingen.”

Hoe hebben jullie de samenstelling van de nieuwe meerderheid drie jaar geleden ervaren?

Talpe: “Er was eigenlijk maar één mogelijkheid, namelijk een coalitie rond de N-VA. Waarschijnlijk is de keuze voor CD&V van bovenaf gestuurd. Er is gekozen voor een ervaren partner om een coalitie mee te vormen.”

Vekemans: “En waarschijnlijk heeft men ook voor continuïteit willen zorgen op die manier. Veel N-VA’ers hadden het gemeentehuis nog nooit van binnen gezien, maar deze mensen zijn nu wel schepen, hé!
Ik kan me inbeelden dat de verdeling van de posten niet gemakkelijk was. Rond het schepenambt van Bart Sebreghts is zwaar gebikkeld. Uiteindelijk mag hij tweederde van de rit uitrijden en daarna verdwijnt zijn schepenambt.”

Talpe: “Een meerderheid met Open VLD had ook gekund, maar dan hadden ze maar één ervaren politicus binnen gehaald. Daarmee vorm je geen ploeg. Nu ja, is er op dit moment eigenlijk wel sprake van een ploeg?”

Vekemans: “Je ziet CD&V genieten als coalitiepartner N-VA vast wordt gereden door een vraag van de oppositie. Als ze elkaar een loer kunnen draaien, doen ze het ook. Geen goede zaak voor de burger, absoluut niet.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s