Verslag nieuwjaarsreceptie Heerlijk Zoersel (10 januari 2016) – deel 3

POLITIEK EN PERCEPTIE

Wie DeZoerselaar de voorbije jaren heeft gevolgd, weet dat we op deze pagina’s al geregeld positief schreven over de fijn verzorgde activiteiten van Heerlijk Zoersel, maar dat we ons vragen stelden bij de programmatorische meerwaarde van de partij.

Foto 10-01-16 12 41 24

In zijn speech getuigt voorzitter Vekemans fier te zijn op de titel ‘feestpartij’. Het is de manier waarop iedereen Heerlijk Zoersel kent, maar de vele feestelijke activiteiten zijn broodnodig volgens Vekemans om geld in het laatje te brengen om de komende verkiezingen voor te bereiden. Verkiezingen kosten immers veel geld. Zonder vertegenwoordigers in de gemeenteraad die deels afdragen aan de lokale partij en zonder steun vanuit een nationaal georganiseerde partij, moet Heerlijk Zoersel alles zelf doen en financieren.

Op vorige nieuwjaarsrecepties somde de voorzitter telkens enkele strijdpunten op waar de partij zich voor wilde inspannen, maar deze waren steeds dezelfde en niet altijd even haalbaar.

Deze keer gaat Vekemans grondiger te werk in zijn speech. Hij komt met veel nieuwe ideeën die bijna allemaal te realiseren zijn, zelfs in budgettair krappe tijden. Zo wil de partij dat de grachten beter onderhouden worden, dat er boven grachten gewafelde betonprofielen komen zodat burgers ook voor hun huis kunnen (laten) parkeren, dat er een losloopweide wordt ingericht in Hallehof, enz. Punten waar zeker iets over valt te zeggen, maar er zitten zoals steeds ook voorstellen bij die moeilijk of niet (meer) te realiseren zijn door het gemeentebestuur. Het toestaan van definitieve bewoning in weekendzones bijvoorbeeld, maar ook het wijzigen van de locatie van de nieuwe school in Halle naar de gronden van Van Aerde, het behouden van de bowlingbaan aan de Delhaize in Sint-Antonius, enz.

In de voorstellen die geformuleerd worden, is het moeilijk een lijn te trekken of een duidelijke visie van de partij te ontwaren, behalve dan misschien een focus op wat je met openbare werken zou kunnen doen. Voor de rest zijn en blijven het losse ideeën.
We merken duidelijk dat er aan programmapunten gewerkt wordt vanuit Heerlijk Zoersel, maar vermoeden dat het programma toch nog steeds een opeenstapeling is van vragen en kritieken die worden aangebracht door burgers en eenvoudig worden omgezet in een programmapunt onder de noemer ‘wij zullen daar eens werk van maken!’ zonder hierbij steeds de volledige problematiek te bekijken.

Vekemans lanceert in zijn speech ook een nieuw initiatief: een eigen ombudsdienst. Hij erkent dat de gemeentelijke diensten er alles aan doen om de burger te helpen, maar stelt vast dat burgers soms toch met vragen blijven zitten of niet alles begrepen hebben wat er gezegd of beslist is. Burgers kunnen voortaan met hun vragen ook bij de ombudsdienst van Heerlijk Zoersel terecht. Niet om problemen ook effectief op te lossen, maar wel om in mensentaal meer duidelijkheid te geven, mensen te begeleiden naar de juiste diensten binnen of buiten de gemeente, enz.

Deze zet is geniaal voor een kleine partij die dienstbetoon hoog in het vaandel draagt, een rol die Vekemans op het lijf geschreven is, trouwens. De partij moet er wel voor opletten dat het programma niet nog meer dan in het verleden een bundeling wordt van voorstellen die gebaseerd zijn op individuele gevallen en niet steeds in lijn zijn met het algemeen belang.

Zoals steeds geeft Jos Vekemans ook de microfoon aan een politicus van een andere partij. Deze keer heeft hij de burgemeester gevraagd om meer uitleg te komen geven over de asielcrisis en de gevolgen ervan voor onze gemeente.

In zijn introductie verwijst de voorzitter naar wat er op oudejaarsavond in Keulen gebeurde. Hij hekelt ook de manier waarop de nachtwinkel en de aan asielzoekers toegewezen appartementen op de hoek van de Handelslei en de Zoerselsteenweg verloederen: er hangen schotelantennes op de balkons, elektriciteitskabels hangen los, gordijnen hangen half afgescheurd voor de ramen, enz. Hij benadrukt dat Heerlijk Zoersel niet tegen het opvangen van noodlijdende mensen is, maar vindt dat er ook voldoende respect moet zijn voor onze cultuur en dat de opvolging en begeleiding van asielzoekers meer aandacht verdient.

Verstreken begint haar speech met enkele cijfers die Zoersel overstijgen. In juli 2015 waren er in ons land 16.000 plaatsen beschikbaar, in oktober 24.000 en eind december 37.000. 20% van de asielzoekers wordt opgevangen in asielcentra, 25 à 30% door het Rode Kruis en ongeveer de helft door de gemeenten. 65% wordt uiteindelijk erkend. Vanaf dan moeten ze zelf instaan voor hun eigen onderhoud. Ze worden hierbij van dichtbij begeleid en opgevolgd. Erkende vluchtelingen kiezen er meestal voor om te verhuizen naar een stad.
Aan Zoersel zijn er momenteel 40 mensen toegewezen, tegenover 24 in het begin van 2015. Deze asielzoekers wonen verspreid in onze gemeente in 8 verschillende woningen. Het gaat over gezinnen met kinderen en alleenstaande mannen uit Syrië, Afghanistan en Eritrea.

Ondanks de zware kost van de asielproblematiek gaat de receptie daarna gemoedelijk verder, nadat Liesbeth Verstreken een mooie ruiker bloemen in ontvangst mag nemen.

Heerlijk Zoersel is een partij die het hart op de juiste plaats heeft. Ze organiseerde een benefietavond voor ‘Elise en de wetenschap’ die 4000 euro opbracht en een actie ten voordele van de natuurramp in Nepal. Ook met haar ombudsinitiatief wil de partij zich dichter bij de burger brengen dan de andere partijen. Aan het programma is nog werk, maar de verkiezingen zijn nog een kleine drie jaar van ons verwijderd. In tussentijd kan er nog veel gebeuren.

Het moge duidelijk zijn dat de partij een groot potentieel van kiezers zou kunnen aantrekken die genoeg hebben van de traditionele partijen en geen heil zien in een oppositiepartij als Vlaams Belang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s