Wie is er tegen fietsers? Niemand? … Echt niemand?

Op verzoek van de Groen-fractie werd de ondertekening van het charter Sterk Fietsbeleid aan de agenda van de gemeenteraad toegevoegd. Het charter is een oorkonde van de hand van Fietsberaad Vlaanderen, een organisatie opgericht binnen de VVSG (de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten).

Met het charter wil Fietsberaad Vlaanderen het potentieel van fietsen en de voordelen ervan, zowel voor functionele als recreatieve doeleinden in de verf zetten en enkele uitgangspunten formuleren.

Leest u even mee?
– Fietsen is snel, makkelijk en goedkoop.
– Fietsen bevordert de verkeersveiligheid.
– Fietsen zorgt voor een gezonde bevolking.
– Fietsen bespaart ruimte.
– Fietsen draagt bij aan het economisch weefsel.
– Fietsen is duurzaam.
– Investeer in een fietscultuur.
– Gebruik nieuwe technologieën die het fietsen bevorderen.
– Maak werk van comfort en veiligheid voor de fietser.
– Luister naar fietsers.

Gemeenten die het charter ondertekenen selecteren minstens drie uitgangspunten waarrond ze een concrete actie wil ontwikkelen en realiseren voor 31 december 2018.

Fractievoorzitter van Groen, Marc de Cordt, bepleit het eigenhandig bijgevoegde agendapunt met een zakelijkheid die we laatst hebben vastgesteld in “Karakter” van F. Bordewijk. Ondanks het gebrek aan brio wordt het agendapunt met unanimiteit goedgekeurd door de raad.

Evident, als je ziet waarover het charter gaat en waar de uitgangspunten van de oorkonde niet verder gaan dan het gezond boerenverstand van elke lokale beleidsmaker.

De heraanleg van een fietspad, het aanbrengen van betere verlichting in fietsenstallingen en een fluoactie bij de start van de herfstperiode is al voldoende om te voldoen aan het charter.

Wie kan er nu tegen de punten van het charter zijn? De gemeente die niet standaard werkt aan een beleid dat op z’n minst leidt tot 3 concrete acties binnen een periode van een halve legislatuur moeten we nog tegenkomen. Welke meerwaarde een dergelijk charter heeft, ontgaat ons dan ook compleet.

Toch wel jammer van de tijd die binnen de Vlaamse administratie, tijdens fractievergaderingen op alle politieke niveaus, gemeenteraden, colleges en andere vergaderingen wordt besteed aan dit soort no-brainers.

(17 november 2015)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s