Waarom niet een schepen minder in Zoersel?

Op de gemeenteraad volgt Tania Kohlen Pascale Loveniers definitief op als eerste schepen. Kohlen deed dit reeds ad interim tijdens Loveniers’ afwezigheid. Loveniers blijft wel gemeenteraadslid.

Jos van Dongen, fractieleider van het Vlaams Belang, neemt voor de eedaflegging het woord en verwijst naar de aanbevelingen van de Vlaamse regering om het waar mogelijk met een schepen minder te doen om zo slagvaardiger colleges te bekomen en kosten uit te sparen. Van Dongen verwijst ook naar ZoerselMagazine van februari 2014 en citeert de kop “Moet het Zoerselse bestuur niet zelf eerst proberen te besparen?” die in het gemeenteblad gevolgd wordt door de intentie van het bestuur om bij pensionering van ambtenaren niet zomaar over te gaan tot vervanging om zo kosten uit te sparen.

Van Dongen vraagt dan ook retorisch of dezelfde redenering niet moet opgaan voor de politiek gemandateerden.

Open VLD legt een bijkomend delicaat punt bloot. Bij de start van deze bestuursploeg werd beslist dat Bart Sebreghts (CD&V) in de laatste jaren van de legislatuur vervangen zou worden door Tania Kohlen (N-VA). Nu Kohlen al sneller als volwaardig schepen toetreedt tot het college, duikt de vraag op of deze vervanging door een N-VA’er dan nog zal gebeuren. Het aantal schepenwaardige N-VA’ers raakt immers stilaan uitgeput.

Verder leggen de liberalen het voorstel op tafel om Kohlen als voorzitter van de gemeenteraad te vervangen door iemand van de oppositie om de gemeenteraad in goede banen te leiden.

Burgemeester Verstreken blijft in haar antwoord op de vlakte door te zeggen dat ze nog zou terugkomen op de vervanging van de voorzitter van de gemeenteraad en ook de al dan niet vervanging van Bart Sebreghts is duidelijk nog niet definitief.

Op de vraag om nu reeds het college te verminderen met een schepenmandaat door een herschikking van de bevoegdheden, gaat Verstreken niet in.

Een jammere zaak want elke overheid moet in budgettair krappe tijden de tering naar de nering zetten.

Hopelijk wordt over enkele jaren beslist om het alsnog met een schepen minder te doen in plaats van het aantal schepenen op peil te houden omwille van de evenwichten in de politieke postjes binnen de meerderheidspartijen.

(18 maart 2014)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s