Op de gemeenteraad staat de goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Op 29 april werd reeds een ontwerp besproken tijdens een gemeenteraadscommissie waarop alle gemeenteraadsleden uitgenodigd waren.
Open VLD had reeds op de gemeenteraadscommissie heel wat opmerkingen over het huishoudelijk reglement. Omdat in de aangepaste versie onvoldoende rekening werd gehouden met zijn opmerkingen, steekt Stan Bartholomeeusen (Open VLD) van wal in een tussenkomst waarin hij grote woorden niet schuwt.
De aanpassingen en schrappingen die het college doorvoerde ten opzichte van het vorige huishoudelijk reglement uit 2007 zijn volgens hem een beknotting van het democratische debat in de gemeenteraad en de openbaarheid van bestuur.
Zo staat niet langer in het reglement dat de beslissingen van het schepencollege ook op de website van de gemeente zullen komen, tenminste voor zoverre ze niet persoonlijk gebonden zijn.
Verder hekelt Bartholomeeusen het feit dat telkens een derde van de raadsleden de krachten moet bundelen om een gemeenteraadscommissie samen te roepen. Hierdoor kan de oppositie, die met 4 partijen kleiner is dan 1/3 van de raadsleden, geen gemeenteraadscommissie samenroepen.
Er is ook 1/3 van de raad nodig om een hoofdelijke stemming (een publieke stemming per persoon) te vragen. Ook deze mogelijkheid vervalt gedurende deze legislatuur voor de te kleine oppositie.
Open VLD stelt als alternatief voor dat wanneer 1 fractieleider hiertoe oproept, dit voldoende moet zijn om een gemeenteraadscommissie of een hoofdelijke stemming te vragen.
In haar antwoord geeft burgemeester Verstreken aan dat de 1/3 bedoeld is om dit soort vragen voldoende gewicht te geven en dat 1 persoon nogal licht weegt om een dergelijke vraag te legitimeren. Verstreken trapt hierbij fijntjes op de tenen van fractieleiders die als enige afgevaardigde van hun partij in de raad zitten zoals Marc Somers (SP.a) en Marc de Cordt (Groen).
Somers stelt een alternatief voor dat wel aanvaard wordt door de meerderheid: voortaan is de vraag van een meerderheid van de fractieleiders voldoende om dit mogelijk te maken.
En er volgt nog een aanpassing aan de tekst.
300 burgers die samen een verzoek indienen om een agendapunt te bespreken op de gemeenteraad moesten in het ontwerpreglement hun vraag voorleggen aan de burgemeester. Volgens Stan Bartholomeeusen is dit niet logisch aangezien de voorzitter van de gemeenteraad de agenda samenstelt.
Opnieuw krijgt Bartholomeeusen de steun vanuit SP.a en opnieuw volgt de meerderheid de oppositie.
Knap en terecht werk vanuit de oppositie.
(24 juni 2014)