Nieuwjaarsreceptie sp.a Zoersel (12 jan 2014) – deel 2

POLITIEK & PERCEPTIE

Na de ontvangst werd de film ‘Gasland’ aangekondigd. Lieve Eyskens geeft in haar korte intro voor de film aan dat ze net als Bart Martens tegen de testen voor schaliegas in Limburg is, onder andere omwille van de zware vervuiling die een dergelijke gaswinning met zich meebrengt. Vreemd genoeg zegt ze er in een teug bij dat binnen de sp.a (nog) niet iedereen dezelfde mening is toegedaan. Op zich dus raar dat net over een dergelijk onderwerp een film getoond wordt op een nieuwjaarsreceptie.

Zijn er dan geen andere strijdpunten (meer) die wel consensus genieten en op ferm handgeklap van kameraden kunnen rekenen?

Enfin, Gasland dus. De film is een Amerikaanse documentaire uit 2010 over de gevolgen van de winning van schaliegas. Gasland was genomineerd voor een Oscar.

Marc de Cordt en Emery Frijters, respectievelijk fractieleider en voorzitter van Groen, maakten zich ongetwijfeld de bedenking dat de film eerder op een event van Groen had gepast dan op een socialistische nieuwjaarsreceptie.

Het betoog van ex-BBL’er Bart Martens was er ook een van duurzaamheid, energie en ecologie. Martens wil inzetten op warmtenetten om de restwarmte te bewaren zoals in Roeselare waar industriële warmte hergebruikt wordt voor ziekenhuizen, zwembaden en woonwijken. Volgens Martens geeft de film aan hoe belangrijk politieke invloed is. De overheid moet minder steun geven aan dit soort projecten: “We mogen geen honderden jaren schade creëren voor enkele tientallen jaren profijt.”

Tijdens de receptie na de film neemt ook Inga Verhaert, gedeputeerde bij de provincie Antwerpen, het woord. Ze start actueel met de vraag wie er al een selfie van zichzelf heeft getrokken. Volgens Verhaert is er nood aan een nieuw woord: een ‘onsie’. Onze samenleving is immers geen optelsom van individuen maar wel van mensen die samenwerken. “Als een speler zoals Vincent Kompany een tijdje uitvalt, blijft de ploeg overeind.” Gelijk heeft ze natuurlijk, maar hoe zal sp.a dit in de praktijk omzetten? Welke lessen leert de partij hieruit? Er volgen nog vage uitspraken die telkens steek houden, maar geen politiek vervolg krijgen: “Als succes een keuze is, is pech dan ook een keuze?” of “Wederzijds wantrouwen leidt nergens toe.”
De relatie die gelegd wordt met de voorgestelde loopbaan van 42 jaar, de maximumfactuur in het onderwijs en het bewaken van de index ontgaat ons grotendeels.

Sp.a staat zowel nationaal als lokaal voor een herbronning wil de partij nog een factor kunnen (blijven) spelen in de politieke arena. De zoektocht naar profileringspunten nu de grote ideologische strijdpunten bijna allemaal werden gerealiseerd op nationaal niveau, brengt de partij hoe langer hoe meer in het vaarwater van Groen.

Lokaal mist de partij de drive om ervoor te gaan met nieuwe mensen en frisse ideeën. We vragen ons dan ook af of er binnen enkele jaren nog wel een sp.a-afdeling in Zoersel zal zijn.

(met dank aan Leentje Vervliet voor de input)

(13 januari 2014)

foto van Tom Sleeuwaert.
foto van Tom Sleeuwaert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s