Nieuwjaarsreceptie N-VA Zoersel (26 jan 2014) – deel 1

SFEER & GEZELLIGHEID

De kracht van verandering laat zich reeds gelden bij de keuze van de locatie voor de nieuwjaarsreceptie. Niet terugkijken naar het roemrijke verleden, maar de blik vooruit, op naar iets nieuws. Geen Zonneputteke dus, of een koetshuis in een park waarvan het beheer werd uitbesteed, nee, de polyvalente ruimte van KFC Eendracht is de uitvalsbasis voor de namiddag. Een mooi voorbeeld van hoe een vereniging samen met de gemeente lokalen ter beschikking stelt van de gemeenschap op momenten dat er geen eigen activiteiten worden georganiseerd.

“Als er echt heel veel volk op de nieuwjaarsreceptie afkomt, kunnen we de wand nog altijd openschuiven en het tweede deel van de zaal open stellen”, hoor ik de voorzitter van Eendracht nog zeggen. Zover komt het niet. De 120 aanwezigen zorgen voor voldoende gezelligheid, maar dwingen de organisatie niet om buiten de infrastructurele lijntjes te kleuren.

We worden hartelijk verwelkomd door Geert Heeres, jongerenverantwoordelijke van de afdeling, die ons onmiddellijk een glas cava aanbiedt.

Zwartgeel is de kleurencombinatie die overheerst. Van de tafellakens tot de stijlvolle outfit van sommige mandatarissen.

Een andere eye catcher is de projectie van ‘De stand van het land’, de presentatie die Siegfried Bracke in het najaar van 2013 onder de noemer ‘Café bij Bracke en vrienden’ talloze keren heeft gegeven. De pessimistische ondertoon van de uiteenzetting wordt gelardeerd met cijfermateriaal om duizelig van te worden.
“België is duidelijk niet goed bezig. Wat we zelf doen, doen we beter.”
Dat is zowat de rode draad in de projectie. Omdat het geluid af staat, blijven alleen de grafieken en beelden van volle zalen over en valt een groot deel van de boodschap weg.

Gelukkig maar dat het geluid af staat, want anders zou het in combinatie met de vele geanimeerde gesprekken en de volksmuziek van Dirk en Walda nogal een kakofonie worden. Dirk bespeelt een Vlaamse doedelzak. Het interessante weetje dat het echt wel een Vlaamse doedelzak betreft, wordt tot drie keer toe onderstreept en moet dus wel belangrijk zijn. Zelfs in het maken en beblazen van doedelzakken is Vlaanderen goed bezig, zo blijkt.

Het opgekomen publiek is zeer divers qua achtergrond. Sommigen vertellen honderduit over het oorlogsverleden en de onderdrukking in de twee wereldoorlogen die hun ouders en grootouders hebben meegemaakt, anderen willen de N-VA steunen omdat de partij ondernemers een warm hart toedraagt, nog vele anderen zijn vooral uit op een gezellige namiddag onder vrienden.

De N-VA is op korte tijd een grote partij geworden in Zoersel, een partij met veel mandatarissen die elk een eigen achterban weten te mobiliseren.

Toch ontbreekt het ook bij N-VA Zoersel aan jonge spirit. Een blik in de zaal leert dat N-VA een veertigplus-partij is. Dat de jongerenvoorzitter 47 is, zegt veel. Jongeren bij de politiek betrekken, is een grote uitdaging voor elke partij, maar met een dergelijk groot kiespubliek dat de N-VA weet aan te spreken, valt de afwezigheid van jong geweld op een receptie des te meer op. Net zoals bij de Sp.a is er wel een kinderhoek voorzien, maar bij gebrek aan kinderen blijven de speeltjes onaangeroerd. Een werkpunt om ‘de vooruitgang’ ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen.

Opvallend afwezig zijn vertegenwoordigers van CD&V uit het schepencollege. Op de receptie van Heerlijk Zoersel waren Katrien Schryvers en Paul van Wesenbeeck wel aanwezig, naast enkele gemeenteraadsleden van de CD&V. Nu geeft alleen fractieleider Roel van Elsacker present om de coalitiepartner mee het nieuwe jaar in te klinken. Namens de Open VLD zijn fractieleider Walter Van Hofstraeten en lokaal voorzitter Guy van Hoeydonck aanwezig. En ook Jos Vekemans van Heerlijk Zoersel komt met zijn gevolg de stand van de partij opmeten.

Naast de speeches (de aanwezigen krijgen er maar liefst 3) worden de gesprekken en de achtergrondmuziek ook een keer onderbroken voor een extra muzikaal interludium. Oud-voorzitter Bert Claessens zet met de borst vooruit De Vlaamse Leeuw in, prompt gevolgd door de volledige kantine. Zelfs mindervaliden waren immers door hem aangespoord om zich recht te stellen en met trots het volkslied aan te heffen. Met volle overtuiging wordt zelfs de tweede, minder bekende strofe succesvol gevocaliseerd. Als dit geen eendracht is bij KFC Eendracht, dan weten we het ook niet meer.

Wanneer we omstreeks half 5 vertrekken, zit de zaal nog aardig vol. De N-VA staat voor een cruciaal jaar en dan mag de start alvast feestelijk gebeuren tot in de latere uren.

(27 januari 2014)
foto van Tom Sleeuwaert.
foto van Tom Sleeuwaert.
foto van Tom Sleeuwaert.
foto van Tom Sleeuwaert.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s