Nieuwjaarsreceptie Groen Zoersel (1 feb 2014) – deel 3

VAST & VLOEIBAAR

Ondanks de beperkte opkomst spaart Groen koste nog moeite om de aanwezigen in de watten te leggen.

De bierproeverij kadert in het project ‘Iedereen mondiaal’, een initiatief van 11 11 11 en de provincie Antwerpen. Voor een beperkte prijs nodig je een lesgever uit die een workshop geeft in verschillende disciplines gaande van een kookworkshop, over een gps-stadsspel tot een chocolade- of in dit geval een bierproeverij.

Zoersel scoort op dit moment trouwens het best van de 11 deelnemende gemeenten als toporganisator van activiteiten.

We krijgen een degustatiefiche met smaken en geuren in de hoop om onze proefbeleving te intensifiëren. Jammer genoeg geeft de jonge, en volgens ons nog te onervaren, lesgeefster geen duiding bij de fiche.

Op tafel staan alleen lokale (bio)producten. Het bier is bio, de kaas, het vlees en het brood ook.

We proeven 4 van de 70 biobieren die België rijk is: Saison Dupont, Maya-bier, Gageleer en Leireken. Vier verschillende smaken, maar geen een bier dat een wrange nasmaak nalaat.

De formule blijkt dus te werken. De eerder vooringenomen beeldvorming ten opzichte van biobier blijkt onterecht. Missie geslaagd.

Na de bierproeverij worden nog extra bieren geserveerd zoals Kempisch Vuur uit buurtgemeente Zandhoven. We krijgen ook de gelegenheid om te proeven van de laatste bak Bolivar, de wereldwinkel-tegenhanger van de blonde Leffe. Veel (h)eerlijker dan de interbrew-chemie, maar toch blijft het bier niet langer in het gamma van de wereldwinkel. Volgens de uitgangspunten van Oxfam moet meer dan 51% van een product fairtrade zijn om verkocht te mogen worden in de wereldwinkel. Bieren voldoen met hun merendeel aan lokaal water dus niet aan de strenge criteria. Bye bye lekker bier dus. Jammer dat door het vasthouden aan achterhaalde principes een lekker bier niet langer verkrijgbaar is.

Ook op de receptie die volgt op de bierproeverij worden de smaakpapillen verwend. Een eindeloze rij hapjes passeert de revue: mini-pizzaatjes en mini-videetjes, wraps, cakejes, taart en ga zo maar door. Wie met honger naar huis gaat, is niet goed wijs. Er blijft gezien het beperkte gezelschap dan ook een berg hapjes over die verdeeld worden onder de bestuursleden.

(4 februari 2014)

foto van Tom Sleeuwaert.
foto van Tom Sleeuwaert.
foto van Tom Sleeuwaert.
foto van Tom Sleeuwaert.
foto van Tom Sleeuwaert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s