Nieuwjaarsreceptie Groen Zoersel (1 feb 2014) – deel 1

SFEER & GEZELLIGHEID

Een bierproeverij als nieuwjaarsreceptie. Dat hadden we nog niet gehad. Elke politieke partij moet in een samenleving die meer en meer ‘selfie’ wordt op zoek naar een andere invulling voor de klassieke nieuwjaarsreceptie. Die trekken hoe langer hoe minder volk. Recepties zijn er in overvloed en politiek engagement lijkt stilaan iets wereldvreemds te zijn. Het is verre van evident in deze socialemediatijden om je wagentje publiekelijk aan een of andere politieke trekhaak te hangen. Je wordt al snel in een kamertje geduwd van eenheidsdenken waar je alle argumentatie nodig hebt om een basis aan redelijkheid te verdedigen, en waar je bovendien ook als politiek militant of mandataris de gaffels van partijgenoten op hogere niveaus moet verantwoorden naar je familie, vrienden en kennissen. Daarnaast staat op je ‘job description’ dat je ten allen tijde correcter moet zijn dan de andere medemensen in het naleven van wetten en alles wat verwacht wordt van vertegenwoordigers van de maatschappij.

De groene vertegenwoordigers des volks zijn doorgaans nog correcter in de dingen des levens dan andere stervelingen omdat ze het voortbestaan van de planeet op hun eigenste schouders moeten torsen.

Nationaal heeft de partij met de komst van Wouter van Besien en zijn nieuwe ploeg een koerswijziging doorgevoerd. Groen wil niet langer de geitenwollensokkenpartij zijn van Magda Aelvoet en Jos Geysels. Er zijn zelfs groene parlementairen die in maatpak het spreekgestoelte bestijgen, zoals de jonge volbloed Kristof Calvo.

Ook in het zich vastbijten in andere thema’s dan de traditioneel groene, worden de federale en Vlaamse mandatarissen door bijna alle commentatoren de hemel in geprezen. Denk maar aan Elisabeth Meuleman, de schrik van Pascal Smet in onderwijsdossiers. Of Meyrem Almaci in de bankensaga. Of Wouter van Besien op het vlak van institutionele hervorming en zijn rol in de recente staatshervorming. Uiteraard worden de groene thema’s niet vergeten, maar steevast worden ze in een redenering ingebakken die voor de gemiddelde kiezer begrijpbaar is.

Deze nieuwe strategie legt de partij nationaal geen windeieren. Groen is naast N-VA meestal de enige partij die als winnaar uit de peilingen komt en deze nieuwe koers zet zich ook verder in het ledenaantal dat spectaculair is gestegen de voorbije jaren.

De bierproeverij van Groen Zoersel vindt plaats in de Kiekeboes, een basisschooltje in de Zoerselse dorpskern. Er brandt nergens licht in de school en even vermoeden we dat we ons van uur of dag vergist hebben. Dan valt ons oog op een pijl die naar een zwart gat wijst. Als we dichterbij komen, springt dankzij een sensor een licht aan zodat we de volgende pijl zien hangen. Dit ritueel herhaalt zich drie keer zodat we uiteindelijk toch zicht krijgen op een verlicht lokaal. Ook al zijn we ongeveer twintig minuten te laat, er heerst nog een gezellige werkijver om de refter in te richten.

Bij binnenkomst worden we zeer hartelijk begroet door alle aanwezigen. Naast een deel van het partijbestuur is ook Daniel Willaeys van VELT aanwezig.

De degustatietafel is mooi gedecoreerd met aangepaste placemats, stijlvolle Oxfam-degustatieglazen en takjes groen. Het valt ons op dat er maar één tafel ingedekt is als degustatietafel, terwijl er nog verschillende frisgroene sta-tafels zonder degustatieglazen staan. Waarschijnlijk moeten die nog van glazen en placemats voorzien worden, nemen we ons voor.

Tot even later fractieleider Marc de Cordt de aanwezigen vraagt om plaats te nemen aan de degustatietafel, “want ik denk dat we voltallig zijn.”

Voltallig? We zijn met ons beiden meegerekend met 11 aanwezigen! Zonder Daniel en zonder ons zou de degustatie dus een partijbestuur-onderonsje zijn, inclusief partners.

Emery Frijters, voorzitter van Groen Zoersel, vertelt ons dat de opkomst voor de proeverij inderdaad tegenvalt. De proeverij is nochtans gratis, ook al mag iedereen een vrije gift geven achteraf. Op de receptie die volgt op de proeverij verwacht Frijters nog extra mensen. Daarin krijgt hij gelukkig gelijk. Er sluiten nog mensen aan, waaronder Hugo van Alphen van Heerlijk Zoersel samen met een partijgenoot, en ook vertegenwoordigers vanuit andere lokale afdelingen zijn present. Roel van Elsacker die namens CD&V aanwezig wilde zijn, liet zich verontschuldigen. Vanuit sp.a is er niemand aanwezig, terwijl Frijters en De Cordt wel eerder hun opwachting hadden gemaakt op de sp.a-receptie.

Groen Zoersel is in tegenstelling tot de nationale strategie nog steeds zeer sterk gefocust op de klassieke groene thema’s als milieu, afval, energie en ontwikkelingssamenwerking. Buiten deze lijntjes kleuren, gebeurt zeer weinig en daardoor heeft de partij het moeilijk om een groter publiek aan te spreken. Als we oud-schepen Bob Peeters mogen geloven, is dat overigens ook niet de ambitie van Groen in Zoersel. Voor de verkiezingen gaf hij nog aan ‘dat het niet de bedoeling is in andere vijvers te vissen’.

De gevolgen laten zich nu gelden. De partij heeft slechter gescoord dan ingeschat en heeft moeite om zich te (her)profileren.

Op zich een logisch gevolg, want een beetje bioloog weet dat wanneer je vijver overwoekerd wordt door groene algen, draadalgen meer precies, de vijver en alles wat erin zit, geleidelijk aan verstikt. Je moet ingrijpen om erger te voorkomen. Als je als partij niet investeert in de uitbouw van je partij dan sterft geleidelijk aan je eigen kiezerspubliek uit.

Het is in die zin tekenend dat een niet politiek evenement van Groen Zoersel, het Wereldrestaurant, elk jaar meer dan 100 eetlustigen op de been brengt. Blijkbaar slaat de wereldkeuken wel aan, maar het politiek verhaal niet (meer).

Dankzij Emery Frijters zijn na de verkiezingen een aantal leden toegetreden tot het partijbestuur en is er opnieuw een enthousiaste bestuursploeg. Hij staat nu met zijn team voor een enorme uitdaging: het opengooien van de deuren en de vensters van de partij door oren en ogen de kost te geven in wijken, bij verenigingen, en waarom niet bij middenstanders, om te polsen wat er leeft bij de bevolking en frisse antwoorden te formuleren vanuit Groen op de gemeenteraad en de OCMW-raad. Alleen op die manier zal Groen in de toekomst opnieuw kunnen groeien in aantal leden, kiezers en zetels.

De sfeer op de proeverij en de receptie is op zich zeer gemoedelijk omdat iedereen iedereen kent en dat schept uiteraard een band.

Over het concept van de bierproeverij, gecombineerd met een receptie kunnen we niet anders dan lof uiten. Het is dan ook erg jammer dat niet meer sympathisanten via deze originele formule in contact komen met de partij.

(4 februari 2014)
foto van Tom Sleeuwaert.
foto van Tom Sleeuwaert.
foto van Tom Sleeuwaert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s