Het woord is aan de burger

Er zijn nog zekerheden in de Zoerselse gemeenteraad. Je kunt er gif op innemen dat Jos van Dongen van het Vlaams Belang het woord neemt wanneer er een punt op de agenda staat dat te maken heeft met het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

Deze keer was de verduidelijking van de toekenningsvoorwaarden van eretitels aan schepenen en raadsleden een reden om een wijziging door te voeren aan het huishoudelijk reglement en dit als agendapunt op te nemen in de agenda van de gemeenteraad.

Eén van de punten die Van Dongen telkens maakt, is het gebrek aan luistervermogen van het bestuur ten aanzien van de Zoerselaars. Van Dongen pleitte in de gemeenteraad al meermaals om de burger voor de start van de gemeenteraad een moment te bieden om vragen te stellen, ook over onderwerpen die niet op de agenda staan.

Momenteel kan de burger wel vragen stellen na de raad en alleen over onderwerpen die op de agenda staan. Omdat het nooit vooraf geweten is hoe lang een raadszitting duurt, voelen weinig burgers zich geroepen om soms urenlang te wachten voor ze hun stem kunnen laten horen. De gemiddelde burger is ook niet bezig met het opvolgen van de maandelijkse agenda van de gemeenteraad om te kijken wanneer het een gepast moment is om naar de gemeenteraad te trekken en ‘Thuis’ voor een avond te missen.

Het vooraf tijd uittrekken voor een vragenronde waar de burger het woord mag nemen is volgens Van Dongen niet uitzonderlijk. Het oppositieraadslid haalt voorbeelden aan van verschillende gemeenten waar niet toevallig N-VA en/of CD&V de meerderheid uitmaken. De vragenhalfuurtjes in Diksmuide, Kontich, Stabroek, enz. zijn geen vrijgeleide voor de burger om een gemeenteraad te kapen; in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van deze gemeenten staan krijtlijnen waar de burgers zich aan moeten houden: van een beperking van de spreektijd tot 5 minuten per spreker tot het vooraf schriftelijk indienen van de vraag aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Burgemeester Liesbeth Verstreken wil niet ingaan op de argumentatie van Van Dongen omdat het onderwerp al meermaals bediscussieerd is in de raad. Op zich begrijpelijk dat je niet naar aanleiding van elk agendapunt zomaar alles terug kunt agenderen, want dan duren raadszittingen dagenlang.

Anderzijds zou het een mooie proeve van inspraak en openheid zijn, mocht het bestuur dit voorstel bij een volgende herziening van het reglement zelf opnemen in de herziening en actief hierover communiceren in ZoerselMagazine en de nieuwsbrieven van de gemeente.

(17 november 2015)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s