Een wereld van verschil?

Dat de gemeenteraad begint met een extra agendapunt van Groen is ondertussen stilaan traditie geworden. Fractieleider Marc de Cordt neemt het woord, of het nu gaat over het willen versmallen van de Krimveldweg bij de heraanleg van de straat, het open maken van een trage weg of zoals nu de vraag van de Groen-fractie om een open brief aan de Vlaamse regering te sturen omwille van het afschaffen van het ‘milieuconvenant’, uit vrees dat de duurzaamheidsdynamiek van de gemeente hierdoor zal breken.

Een goede manier om jezelf als partij in de kijker te zetten en de noodzaak van Groen in het gemeentelijk beleid aan te tonen. Toch is de keuze van de profileringspunten niet altijd even gelukkig.

De buurtbewoners van de Krimveldweg vonden in Groen weliswaar een luisterend oor, maar door het lokale belang boven de principes te stellen die bij wegenwerken al in de vorige legislatuur bestonden toen Groen mee in de meerderheid zat, klinkt de vraag wel erg populistisch door. Ook het open maken van de trage weg is reeds een dossier uit de vorige legislatuur.

De actuele vraag van Groen omtrent het milieuconvenant kon redelijk eenvoudig geparkeerd worden door de N-VA-schepen voor milieu, Koen Paredaens. In zijn overtuigend voorgelezen antwoord op de voorgelezen vraag van raadslid De Cordt, kapittelde de schepen de vraagsteller door de open brief af te doen als een politieke stunt van enkele gemeentebesturen waar Groen deel van uitmaakt. Volgens Paredaens ontslaat het afschaffen van de middelen de lokale besturen niet om hun verantwoordelijkheid te nemen. De schepen verwees hierbij naar de situatie in Boechout waar Groen mee in de meerderheid zit en haar verantwoordelijkheid ontloopt, dixit Paredaens. Volgens de schepen blijft Zoersel investeren in rioleringswerken, blijft de verantwoordelijke ambtenaar in functie en zal er dus niet gesaneerd worden op dit vlak. Paredaens nodigde De Cordt daarom uit om een brief aan zijn Boechoutse collega te sturen. De Cordt repliceerde dat hij gerust is in het beleid van zijn collega.

De vraag van Groen werd weggestemd door de meerderheid.

Dat Groen zich wil profileren in de gemeenteraad is uiteraard haar goed recht, sterker nog: het is haar verdomde plicht. De raad is immers hét forum voor elke politieke fractie om de eigen standpunten en maatschappijvisie in concrete dossiers te laten gelden.

Groen slaagt er echter vooralsnog niet in om aan te tonen dat de afwezigheid van de partij in de meerderheid een gemis is voor het Zoerselse (groen)beleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s