De vervuiler betaalt … het minst

Zoersel kocht in 2012 nieuwe containers van 40 l en 120 l met chip aan voor de ophaling van gft-afval aan huis. Tijdens een proefproject werden de containers bij het ledigen geregistreerd en gewogen. Zo kreeg de gemeente een overzicht van de aanbiedingsfrequentie en de hoeveelheden.

Bij de bespreking van de retributies voor de selectieve inzameling en verwerking van gft met diftar etaleert Jos van Dongen (Vlaams Belang) zich als rekenwonder in de oppositie.

Tijdens zijn uitvoerige betoog becijfert Van Dongen dat niet de vervuiler betaalt op basis van de hoeveelheid afval, maar wel op basis van de grootte van de gft-bak, of die nu gebruikt wordt of niet. Zo wordt het gebruiksrecht van een 40 liter-bak vastgelegd op 5 euro per jaar tegenover 20 euro voor een 120 liter-bak. In een zee aan cijfers komt hij tot de conclusie dat de Zoerselaar voortaan een stuk meer zal betalen voor zijn groenafval, meer ook dan in andere gemeenten.

Bevoegd schepen Koen Paredaens (N-VA) geeft aan dat Zoersel mensen zoveel mogelijk wil stimuleren om te composteren of kippen te houden. Het verschil in prijs tussen de bakken is volgens Paredaens te motiveren omdat niet iedereen kan composteren. Bewoners van appartementen zijn aangewezen op een, meestal kleine, gft-bak en vandaar het gunsttarief voor kleine bakken.

Schepen Sebreghts (CD&V) motiveert de beslissing vanuit de wetenschap dat elke gft-bak de gemeente per jaar 15 euro kost, ongeacht de grootte. Door een duurdere prijs te hanteren voor grotere bakken wil het bestuur de burgers met een grote tuin sensibiliseren om goed te overwegen of een gft-bak wel opportuun is.

Finaal brengt deze nieuwe berekeningswijze de gemeente een stuk meer inkomsten op en dus verwijt de oppositie, met uitzondering van Groen, de meerderheid de belastingen te verhogen onder het mom ‘de vervuiler betaalt’. De oppositiepartijen stellen voor de prijs voor het hebben van een gft-bak verlaagd wordt en de prijs per kilo desnoods lichtjes opgetrokken wordt.

Het amendement van Open VLD om de prijs voor een kleine bak terug te brengen naar 4 euro en een grote naar 12 euro wordt weggestemd, meerderheid tegen oppositie.

(17 september 2013)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s